Rauwer: echt niet alles is gif!

Vandaag wordt de documentaire Rauwer door de NCRV uitgezonden. Laatst waren de moeder en de jongetje waarom het gaat al op tv.

Liever balans dan extreme voedingspatronen

Ik vermoed dat de moeder haar uiterste best doet om haar kind in haar ogen de allerbeste voeding te geven. Maar daarin is ze zoals steeds meer mensen doorgeslagen. Ik kom steeds meer mensen tegen die denken dat alles gif is en de industrie ons bewust vergiftigt. Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen met een gedegen voedingsopleiding die dit ook vindt. En nee, ik ben ook geen voorstander van ouders die hun kinderen de hele dag jun food en snoep geven. Zowel ouders die extreem ongezonde als extreem gezonde voeding aanbieden slaan door. Het gaat altijd weer om de balans.

 

 

Als je alles gif noemt geef je je kinderen een raar wereldbeeld mee

Voeding gaat niet alleen om fysieke voeding, maar ook hoe je daarbij voelt (mentale voeding). Jongeren willen erbij horen. Dat lukt niet met extreme voedingspatronen. Natuurlijk vind ik dat ouders kinderen moeten leren wat gezonde voeding is. Maar als je kinderen leert dat alles gif is, maak je ze onnodig bang. Dat is ook niet waar.

Mijn visie is dat je het beste producten zo onbewerkt mogelijk kunt eten. Daar bedoel ik mee dat je producten eet, waarvan je herkent hoe ze hebben gegroeid. Dus met zo min mogelijk onnodige hulpstoffen. Niet omdat ik verwacht dat die zo gevaarlijk zijn, wel omdat ik van mening ben dat je je lichaam beter raad weet met onbewerkte voeding.

Volwaardig voedingspatroon

Op zich heb ik geen voorkeur voor een bepaald voedingspatroon. Wel vind ik het als professional belangrijk dat mensen volwaardig eten. Ik zie dat veel mensen uit idealisme ergens voor kiezen, maar helemaal niet (kunnen) beoordelen of dit resulteert in een volwaardig voedingspatroon. Nog erger is dat dit soort mensen soms voedingsadvies gaan geven. Dit advies is dan gebaseerd op idealisme en niet op kennis. Ik vind idealisme heel mooi maar onvoldoende als basis om een gedegen goed onderbouwd voedingsadvies te geven.

Voor veel mensen is raw food veel te heftig voor de darmen. Door koken en bakken, start je de vertering al voordat je het in je mond stopt. De biobeschikbaarheid van sommige voedingsstoffen zoals lycopeen in tomaten is beter na verhitting.  Bovendien is het gewoon lekker om ook warme voeding te eten.

Een volwaardige veganistische voeding is wel wat puzzelen. Let op dat je voldoende vitamine B12, vitamine D, ijzer, zink, eiwit, calcium en omega-3 vetzuren binnenkrijgt.