De Gabriel-methode is een te beperkte methode om af te vallen

Altijd in voor nieuwe visies, lees ik graag boeken over voedingsadviezen. Ik blijf me echter verbazen wat er soms geschreven wordt. Hoe is het mogelijk? Dit keer de Gabriel-methode. Deze methode wordt ook ondersteund in Nederland. Meest opvallend is dat diegene die eraan verbonden zijn niet zijn opgeleid in voeding en daar wel advies in geven. Bijzonder 🙂

De energiebalans geldt altijd

Ook diegene die de methode heeft bedacht geeft in zijn boek geen enige blijk van kennis over voeding. Het is ondoenlijk om alle fouten op te sommen, maar ik zal er enkele belangrijke uitlichten. In het boek staat dat je niet dik wordt door het eten van te veel kcal. Dat is pertinent onjuist. Je komt aan als je meer kcal eet dan je verbruikt. Bij de Gabriel-methode is het belangrijk om naar de oorzaak te zoeken waarom je door eet. Dat is logisch en mensen die een voedingsachtergrond hebben zullen dat ook doen. Niets nieuws dus onder de zon.

In het boek staat dat je beter voeding kunt kiezen op basis van voedingswaarden in plaats van kcal. Daar ben ik het mee eens. Als je lichaam te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, blijft het vragen om eten. Net zo lang tot dat het voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dit is dan ook o.a. de reden dat mensen met overgewicht nog al eens geadviseerd wordt om meer te eten.

Door visualisaties zul je niet afvallen als je niet ook iets aan je voedingpatroon doet

In het boek staan visualisaties centraal. Stel je voor hoe je ideale situatie en gewicht eruit zien en ga er met behulp van visualisaties mee aan de slag. Visualisaties kunnen een methode zijn om je wensen te realiseren. Maar uiteindelijk zul je om af te vallen ook  je voedingspatroon moeten aanpassen. Dan is het toch wel handig om te weten wat je het beste kunt eten.

Vreemde inhoudelijke adviezen

In het boek worden bladzijden vol geschreven met allerlei merkwaardige adviezen, die best complex en niet worden onderbouwd. De meeste komen mij onbekend voor en ze lijken ook niet gebaseerd op enige theorie, maar slechts het gevoel van de schrijver. Het enige dat me aanspreekt is dat geadviseerd wordt om voor vitale voeding (voeding met levenskracht) te kiezen.

Je moet van de schrijver heel veel (liefst gefilterd) water drinken. Zoveel, dat je je af mag vragen of je niet je nuttige voedingsstoffen wegspoelt. Ik zou bijna zeggen, uiteraard denkt de schrijver ook dat alles giftig is. Ja, dat doet het bij een bepaalde groep mensen altijd goed :-).

Als je maar genoeg eiwitten, omega 3 en vitale voeding eet, komt alles goed volgens de schrijver. Onbegrijpelijk dat er dan nog mensen zijn die niet gezond zijn :-). Even serieus, voeding is wel degelijk een vak en met dit soort adviezen leer je natuurlijk niet wat een gezond voedingspatroon is.

Ik heb werkelijk niets tegen het gebruik van visualisaties. Dat kan een prima insteek zijn, ook voor voedingsproblemen. Maar niet als enige aanpak. Ook de organisatie in Nederland meldt nergens dat ze samenwerken met mensen die degelijk opgeleid zijn in voeding. Nee, sterker je kunt in acht keer leren om Gabriel-coach te worden en dan mensen adviezen gaan geven om af te vallen. Waarom zou iemand een dergelijke cursus willen volgen? Geen idee, voor visualisaties zijn er genoeg andere mogelijkheden, Voedingsopleidingen kosten veel meer tijd. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er toch mensen zullen zijn die hiervoor kiezen. In een korte tijd kun je zeggen dat je opleiding hebt om mensen te begeleiden. Lekker gemakkelijk, maar ik hoop wel dat ze dit ook communiceren naar mogelijke cliënten.

Mijn gratis advies is: gebruik je gezond verstand. Zoek als je af wil vallen iemand die er daadwerkelijk verstand van heeft en gebruik bijvoorbeeld de ‘Liesbeth-methode’ :-).