Verdrietig in de supermarkt

Net stond ik te wachten bij de kassa in een supermarkt. Ik vind dan niets leuker dan kijken wat andere klanten kopen. Meestal ben ik verbaasd, maar dit keer was ik ook verdrietig. Voor me stond een vrouw, hoogzwanger. Ze kocht: een paar blikjes energydrank, twee croissants en een paar witte bolletjes. Geen van deze producten heeft een nuttige voedingsstof voor moeder en/of kind*. Ik vermoed ook niet dat die vrouw daarmee bezig is. Dit zijn de mensen voor wie het filmpje van het Voedingscentrum juist zo waardevol zou kunnen zijn. Vermoedelijk zal zij dit filmpje nooit zien. Ik vraag me dan af hoe we zo’n groep ook kunnen bereiken met gezondheidsboodschappen. Niet door te zeggen dat wat ze koopt ongezond is. Misschien wel door haar uit te leggen dat zij met haar voeding de basis voor de gezondheid legt voor haar kind. Als moeder wil je daar toch graag je best voor doen.

*De eerste drie maanden heeft de embryo de meeste voedingsstoffen nodig, maar ook in de periode daarna is het belangrijk dat de moeder gezond eet.