Mijn visie over vasten op de radio

Vrijdag belde een journalist van Dichtbij Nederland, een programma op radio 5. Ze vroeg mij of ik deel wilde nemen aan een discussie over vasten. In het kader van de Ramadan wordt er nu door moslims gevast. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van vasten. Ik kijk vanuit een natuurgeneeskundige visie en niet vanuit religie. Natuurgeneeskundig ga je vasten om te reinigen. Vervuilingen kunnen namelijk ziektes veroorzaken. Ik geef er de voorkeur aan om te voorkomen dat reinigen noodzakelijk is. Door vasten kun je fitter worden, maar dat geldt niet voor iedereen. Je hebt hiervoor minstens een basis vitaliteit nodig. Als je (ernstig) ziek bent of zwanger kun je in ieder geval niet vasten. Bij een zwangerschap gaan de afvalstoffen na het kind. Het doel van vasten is dat je reinigt en daardoor gezonder wordt. Het doel is niet om af te vallen, mensen (die te dun zijn) kunnen zelfs na een vastenperiode aankomen.

 

 

Verschillende manieren van vasten

Vasten kun je op veel verschillende manieren doen. De strengste methode is niets eten en niets doen. Dit is heel heftig en doe je daarom onder begeleiding, liefst van een arts. Een eenvoudigere methode is bijvoorbeeld een periode geen suiker eten of geen sociale media gebruiken. Dat is eenvoudiger en kan ook al effecten hebben op je gezondheid. Moslims mogen tijdens de Ramadan niet eten tussen de zonsopkomst en zonsondergang. Sommige moslims eten daarna zoveel als ze maar kunnen. Dan is vasten sowieso niet gezonder.

Liever

Voor veel mensen is het al een gezondheidswinst als ze dagelijks gezond(er) en minder gaan eten.