Heb je liever een hippe natuurgeneeskundige of een deskundige?

De afgelopen weken heb ik een paar boeken gelezen en vraag ik me af waar het om gaat als je begeleiding zoekt. Eerst las ik het boek Wat je eet ben je zelf. Dit is geschreven door iemand die zich zelf voedingsdeskundige noemt, maar slechts alleen een of andere schriftelijke cursus heeft gevolgd. Ze geeft macrobiotische voedingsadviezen. Ze heeft een tv-programma, dat ook in Nederland te zien was. Het boek is duidelijk geschreven, maar niet erg onderbouwd. Als je zo gaat eten, zul je je vast wat gezonder gaan voelen. Qua onderbouwing bestaan er echter boeken die nog veel minder inzicht geven.

 

 
 

 

Amber is goed in communicatie maar beheerst de inhoud niet

Zo las ik een paar weken het bejubelde boek Eet jezelf mooi, slank& gelukkig van Amber Alberda. Tot mijn verbazing was dit boek gewoon een slap aftreksel van het boek Wat je eet ben je zelf.  Het boek is enorm vlot geschreven. Dat is knap. Daar ligt haar kracht: Amber komt uit de glamourwereld en weet zich heel goed te presenteren. Maar als je ongezond bent, zoek je waarschijnlijk op de eerste plaats iemand die deskundig is en weet waarover ze praat. Ze is ervaringsdeskundige en in haar boek schrijft ze op wat je moet doen om fit te worden. Er staan van allerlei adviezen door elkaar. Van een aantal adviezen kun je je afvragen of die ook ergens op gebaseerd zijn. Dat kun je ook niet van haar verwachten ze heeft geen medische opleiding. Ze schrijft dat ze ‘diet & nutrion’ heeft gestudeerd. Dat klinkt goed, maar die opleiding is op internet nergens te vinden en op mijn tweets aan haar wat de opleiding inhoudt, krijg ik geen reactie. Dit wekt niet de indruk dat het om een ‘echte’ opleiding gaat.

Waarom zou Amber deskundiger zijn dan Sonja?

Ze is net als ik een voorstander van onbewerkte producten. Ook legt ze de nadruk op voedingswaarden in plaats van kcal. Voor de rest geeft ze een aantal adviezen, waardoor je wel gezonder wordt. Maar of ze weet welke interventie welk resultaat heeft, is maar de vraag. Van de meeste diëten word je wel fitter, omdat je gewoon weer eens bewust met je voeding aan de slag gaat. Dat geldt ook als je de adviezen van bijvoorbeeld Sonja Bakker opvolgt. Ik ben uiteraard zelf geen voorstander van de adviezen van Sonja. Amber maakt Sonja belachelijk, maar mij is niet duidelijk geworden waarom Amber deskundiger zou zijn dan Sonja. Een groot pre van Sonja vind ik dat ze altijd heel duidelijk is geweest in haar achtergrond. Dat is van belang om adviezen om waarde in te kunnen schatten.
 
Dat Amber ook ziektes beschrijft is vreemd. Ze suggereert daarmee dat ze daar deskundig in zou zijn. Dat blijkt echter nergens uit. Ik zou adviseren bij ziektes niet naar iemand toe te gaan die hierin niet is opgeleid. Een paar bijzonderheden uit het boek zal ik eruit lichten.

Vreemde adviezen

Het enthousiasme waarmee ze schrijft over rauwe voeding in het geval van darmklachten is opmerkelijk. Rauwkost is voor gezonde mensen inderdaad gezond, maar vergt wel moeite van je lichaam op het te kunnen verteren. Daarom is het bij darmklachten handig om eerst de darmwerking te verbeteren en in de tussentijd rauwkost juist te beperken.
 
Een waterfilter maakt het water zuurder. Opmerkelijk dat iemand die schrijft dat je niet zou moeten verzuren dan adviseert de hele dag water te drinken waardoor je extra verzuurt.
 
Zomaar vasten zonder begeleiding is in ieder geval een slecht idee en moet je gewoon niet doen. De vraag is of het sowieso een handige stap is als je je al erg onfit voelt. Voor vasten heb je een basis vitaliteit nodig om het ‘aan te kunnen’. Iemand die vreselijk moe is kan beter eerst de vitaliteit opbouwen en eventueel daarna reinigen. Reinigen tijdens zwangerschap en borstvoeding is echt uit de boze want dan kunnen de afvalstoffen bij de baby terecht komen (Amber suggereert (staat er niet letterlijk) dat je na zwangerschap kunt vasten. Met vasten kan zowel fysiek als mentaal veel los komen. Doe dat daarom niet zonder begeleiding van een deskundige.

Kortom

Een grappig boek om te lezen en te leren hoe je informatie moet presenteren. Maar neem zeker niet alle adviezen serieus en ga voor advies liever naar iemand die het vak heeft geleerd in plaats van haar mening verkoopt. Ik heb Amber per twitter om een reactie gevraagd. Ze heeft jammer genoeg niet gereageerd. Ik had graag gehoord waarom ze denkt dat ze zich onderscheidt van iemand als Sonja Bakker. Ik heb dat niet kunnen ontdekken, maar misschien vergis ik me.  Mocht ze als nog reageren, dan zal ik haar reactie uiteraard plaatsen.