Tast steviachocolade van Steviafoods het verstand aan?

Een paar weken geleden kwam ik googelend op ‘stevia’ uit bij de site van Steviafoods. Steviafoods is distributeur voor twee merken fair trade chocolade. Op zich is natuurlijk niets mis met het vervangen van suiker en zoetstoffen door stevia. Dat kan, maar stevia is meer geraffineerd dan witte suiker en dat betekent daarom dan ook niet dat een product met stevia ineens ‘goed voor de gezondheid wordt’.

Je eet alle kcal van chocolade

Voor het merk Cavalier hebben ze uitgebreid verzonnen waarom het toch werkelijk zo gezond is. De tekst op hun site ‘zorgeloos genieten, want stevia is een zoetmiddel van natuurlijke oorsprong, zonder calorieën, dat past in een gezonde en evenwichtige voeding’. Het gaat niet om de kcal van de zoetstoffen maar om de kcal van de hele reep chocolade! Ook van (te veel) steviachocolade kom je net als van gewone chocolade aan. In kcal scheelt het nauwelijks. Als je op je gewicht wil letten is steviachocolade van Steviafoods dus geen goed alternatief.

Op de site wordt gesuggereerd dat steviachocolade gezond is. Er wordt echter nergens onderbouwd waarop deze info is gebaseerd. Tot nu toe heeft nog nooit iemand deze claim waar kunnen maken. Daarom ben ik erg benieuwd waarom zij vinden dat ze dit waar zouden kunnen maken.

Het stuk over vetten vind ik bijzonder vaag. Ook hier wordt de suggestie gedaan dat er minder vet zit in deze chocolade, maar vervolgens wordt er geschreven dat ze de vetten eruit halen en daarna weer toevoegen. Wat proberen ze ons nu toch wijs te maken?

Het algemene stuk over de glycemische index is juist, maar wat dat met deze chocolade te maken heeft blijft helaas onduidelijk.

Chocolade eet je voor de smaak, niet voor je gezondheid

Chocolade eten om voldoende vezels binnen te krijgen is een absurd advies. Dat advies gaf de firma Damhert eerder ook al over Tagatose. Gelukkig heeft  de Reclame Code Commissie hier een stokje voor gestoken. Chocolade eet omdat je het lekker vindt en niet voor je gezondheid. Ik eet ook graag chocolade, maar ik heb niet de illusie dat ik daarmee mijn gezondheid bevorder.

Steviafoods heeft  inderdaad goed de informatie op hun site samengevat: “geloof niet alles wat je leest”.

Aanvulling naar aanleiding van een reactie van de Brand Director Steviafoods: ze denken nog eens na over mijn feedback. Of ze iets aan gaan passen blijft in het vage. Ze wekken niet de indruk dat ze beseffen dat ze claimwetgeving met handen en voeten treden. Of ze werkelijk zo ondeskundig zijn of de boel gewoon bewust belazeren dat kan ik via een mail niet beoordelen. In ieder geval duidelijk iets voor de Reclame Code Commissie. We willen namelijk eerlijke informatie over voeding!

Ik heb direct maar even een klacht bij de Reclame Code Commissie ingediend. Wordt vervolgd….