Samen met je kind naar een gezond gewicht

Het afgelopen seizoen heb ik weer naar mijn Help mijn Kind is te Dik gekeken. Dit jaar vond ik in tegenstelling tot vorig seizoen de therapeut Ingrid Stieber van Lekker Pûh!!! een voorbeeld hoe begeleiding hoort te zijn. Ik vond haar heel kordaat naar ouders en kinderen, maar tegelijkertijd ook begripvol. Ze begreep dat het moeilijk was om nieuw gedrag aan te leren, maar dat betekende niet dat ze niet consequent bleef en ook leerde ouders om dat te zijn. Vreemd vond ik dat kinderen een of andere limonade kregen die ‘lekker zoet’ was. Dat werd ook nadrukkelijk herhaald. Ik vermoed dat dit een opdracht was van de sponsor. In het boek van Ingrid lees ik namelijk dat ze de voorkeur geeft aan water en geen voorstander is van light.

 

 

 

Lekker Pûh is een praktisch eenvoudig leesbaar boek

Toen ik op internet zocht wie Ingrid Stieber was, zag ik dat ze de oprichtster is van Lekker Pûh!!! en dat ze een boek had geschreven. Het boek Lekker Pûh is vlot geschreven, met duidelijke uitleg van moeilijke berichten  en leest daarom gemakkelijk. Het geeft ouders een praktisch duidelijk handvat hoe ze zelf met het overgewicht van hun kind aan de slag kunnen gaan. Het geeft een plan van aanpak, waarin zowel aandacht voor voeding als bewegen is.

Een keer per twee weken is één van de 5 P’s toegestaan: patat, pannenkoek, poffertjes, pizza of pasta. Ik begrijp wat wordt bedoeld, maar het ligt er wel aan wat je hiermee bedoelt. Als je de volkoren variant gebruikt, kun je hier best gezonde maaltijden mee maken. Combineer bijvoorbeeld een kop erwtensoep met een volkoren pannenkoek als nagerecht. De combinatie van peulvruchten met volkoren is een prima gezonde eiwitvervanger. Pizzadeeg kun je zelf maken van volkoren meel, als je daar veel groente oplegt kan dit een uitstekende maaltijd zijn. Er zijn dus best oplossingen te bedenken die wel kunnen en toch gezond zijn.

Al met al een boek dat ik zou aanraden aan ouders die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Als je nog twijfelt of je je kind een plezier doet met het beperken van zijn/haar gewicht, lees dan Vet! Hierin lees je schrijnende verhalen die te dik zijn. Dit zal je zeker stimuleren om dit bij je eigen kind te voorkomen.