Zijn supplementen nutteloos?

In de Gezondgids (februari/maart 2011) van de Consumentenbond wordt fors stelling genomen tegen het gebruik van supplementen. Nu vind ik als natuurgeneeskundige zeker, dat je moet proberen om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je dagelijkse maaltijden te halen. Maar ik weet ook dat dit helemaal niet zo gemakkelijk is, zelfs niet voor mensen die 100% gezond zijn. Ik vraag me af of er iemand bij de Consumentenbond werkt, die daadwerkelijk weet hoe een en ander in elkaar zit. Dat betwijfel ik!

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)

Daarom nog even een korte uitleg wat ADH precies is. De Gezondheidsraad heeft voor een aantal vitamines en mineralen de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH) vastgesteld. Dit is de hoeveelheid die iemand per dag nodig heeft voor het handhaven van een goede gezondheid. Deze normen zijn bedoeld voor gezonde personen en richten zich op de preventie van ziekten. Je zou nu denken dat de ADH dus voldoende is, maar dit is helaas niet waar, zelfs niet altijd voor gezonde mensen.

Mensen die ziek zijn, hebben meer voedingsstoffen nodig dan gezonde mensen. Daarom is de ADH voor zieke mensen in ieder geval niet toereikend. Moet dan iedereen ineens aan de supplementen? Nee, dat is afhankelijk van je gezondheid en je voedingspatroon en daarmee dus individueel bepaald.

Ik ben erg benieuwd wat de Consumentenbond met deze publicatie nastreeft. Iets over onlogische dosering vind ik persoonlijk niet boeiend. Een deel van de voedingsstoffen haal je ook uit eten. Dus een supplement hoeft helemaal niet precies de ADH te bevatten. Daardoor lijken ze te zeggen dat voor ieder individu de ADH de norm is. Daar gaat de Consumentenbond blijkbaar wel vanuit, maar waarom ze dat doen blijft onduidelijk.

Sommige stoffen worden in duurdere verbindingen beter opgenomen

Dat een goedkopere pil net zo goed is, is afhankelijk van het supplement waar het over gaat. De duurdere supplementen hebben vaak een andere (duurdere) chemische verbinding, waardoor ze beter worden opgenomen.

Vitamine D en B12

De aanbevelingen voor vitamine D zijn in Nederland laag in vergelijking met andere landen. Er zijn steeds meer signalen dat een gebrek aan vitamine D een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van chronische ziekten en dat de aanbevelingen omhoog zouden moeten. Zeker als je daarbij bedenkt dat we nog nauwelijks vitamine D opbouwen door de zon, omdat we ons steeds van top tot teen insmeren met zonnebrandcrème.

Vitamine B12 tekort is één van de meest gemiste diagnoses. Als je veel stress hebt (en wie heeft dat niet?), verbruik je veel meer vitamine B12 dan dat je met gezonde voeding binnen kunt krijgen. Dat geldt niet alleen voor veganisten en/of ouderen. De stelligheid waarmee de Consumentenbond dit schrijft, is stuitend. Hiermee worden mensen ten onrechte op het verkeerde been gezet. Erg jammer! Helaas, hebben we in Nederland geen journalisten die hier door heen prikken.

PS

Ga niet zomaar supplementen slikken. Bedenk wel met een deskundige of ze zinvol zijnen/of niet schaden.