Een vettax is niet effectief

Vorige week verscheen de vettax weer eens in de media. Janneke Giesen, onderzoekster bij de Universiteit in Maastricht voerde een onderzoek over dit onderzoek uit. Ik ben verbaasd over de conclusies. Iedereen die iets van marktonderzoek weet, weet dat het sowieso heel moeilijk is om met behulp van een onderzoek toekomstig gedrag te gaan voorspellen. Daarnaast ging het ook nog om een onderzoek via een computerprogramma. De deelnemers wisten dus dat het een onderzoek betrof. Dit kan de antwoorden ook nog eens beïnvloeden.  De media neemt de conclusies klakkeloos over. Direct wordt er ineens beleid gemaakt op basis van de conclusies van dit onderzoek. Gaat er nog iemand kritisch naar het onderzoek kijken of is de vettax hiermee op basis van onjuiste conclusies bijna een feit?

 

 

Hele voedingspatroon

Daarnaast ben ik om meerdere redenen ook nog eens pertinent tegen een vettax. Ten eerste gaat het om een voedingspatroon. Eén soort product verbieden heeft geen enkele zin en is infantiel. Daarnaast suggereer je met een vettax dat vet ongezond zou zijn en iets anders blijkbaar gezonder. We hebben echter vet nodig om allerlei redenen. Voor de verzadiging, voor het opnemen van de in vet oplosbare vitamines (A, bètacaroteen, D, E en K), als smaakmaker,  is nodig voor een goede stoelgang en als leverancier van essentiële vetzuren (omega 3 en omega 6). Als we vet verminderen, zullen we dit vaak vervangen door (bewerkte) koolhydraten. Deze geven minder voedingsstoffen en verzadiging. Ik begrijp daarom ook werkelijk niet waarom we minder (goede) vetten zouden moeten eten. Vetten met uitzondering van transvetten zijn namelijk niet slecht.

Leer mensen liever zelf nadenken

Wat me ook stoort in welke tax dan ook, is dat we mensen niet zelf leren wat een gezond voedingspatroon is en hoe ze dat kunnen implementeren en handhaven in hun leven. We leven in een maatschappij met allerlei verleidingen. Volwassen mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid voor een gezonde levensstijl. Ik vind het absurd dat politici denken deze verantwoordelijkheid over te moeten nemen. Dan neem je je burgers niet serieus. Als er een vettax wordt ingevoerd en deze misschien enige invloed zou hebben op het koopgedrag, zoeken mensen weer andere verleidingen op. Geen idee wat dan het nut van een vettax is, behalve dat het de overheid geld oplevert. Dat heeft niets met onze gezondheid te maken maar met een extra inkomstenbron voor de overheid.

Update 10 februari 2017

Inmiddels wordt er vaker gesproken over een suikertax in plaats van een vettax. Ook daar ben ik vanwege bovenstaande argumenten geen voorstander van.