Veroorzaakt Ve-tsin een intolerantie?

Vaak lees je dat Ve-tsin ongwenste effecten kan hebben. Is dat nu werkelijk zo? Andere namen voor Ve-tsin zijn E621, MSG en mononatriumglutamaat. Wetenschappers weten het zeker: E621 kan geen intolerantie veroorzaken. Dat is volgens hen onzin en zit tussen de oren. Is dat waar? Ja en nee.

Biogene aminen

Biogene aminen zijn stikstofverbindingen die door baccteriën, gisten, planten, dieren en de mens worden gevormd. Histamine is de meest bekende, zeker in relatie tot voedselovergevoeligheden. Biogene aminen kunnen invloed hebben op de bloeddruk en psyche. Biogene aminen, die we zelf maken, worden door het lichaam gemaakt op de plaats en in de hoeveelheid die op dat moment gewenst is. Biogene aminen uit voeding kan dit fijn afgestelde regelmechanisme verstoren. Sommige mensen zijn gevoeliger voor biogene aminen dan anderen.

 

Histamine/histaminevrijmakers

Histamine zit o.a. in kaas, rauwe ham, ansjovis, haring, makreel en tonijn, zuurkool, spinazie, tomaten, aubergine en bietjes, gistextract, E621, tempeh en tamar, wijn en bier.

Daarnaast zijn er histaminevrijmakers. Dit zijn bestanddelen in voedingsmiddelen die histamine aanwezig in bepaalde cellen van het lichaam, vrij kunnen maken. Ook een aantal additieven kunnen histamine in het lichaam vrijmaken. Hierdoor kan een voedselintolerantie ontstaan voor histamine. Je kunt dus zeker niet de conclusie trekken dat als een stof van nature aanwezig is in voeding, dit geen gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Het gaat om de drempel. 

Mogelijke klachten

(Sommige) E-nummers zelf veroorzaken niet direct een allergische reactie maar dat is wel indirect mogelijk. Steeds meer mensen, hebben een voedselintolerantie. Hierdoor kunnen zij reageren op voedingsmiddelen, die biogene aminen bevatten en daardoor histamine vrijmaken in het lichaam. Ook sommige additieven (zoals E621 en sulfiet) kunnen histamine vrijmaken in het lichaam. Deze stoffen kunnen ook in het menselijk lichaam worden gevormd en afgebroken in de darmen. Ze zijn betrokken bij allerlei processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, de bloedsomloop en de ademhaling. Bij overgevoeligheid voor biogene aminen functioneert het afbraaksysteem in de darmen onvoldoende en ontstaan er klachten. Hierbij speelt de drempelwaarde een rol. Dus hoe meer biogene aminen, hoe groter de kans dat er te veel histamine vrijkomt, waarmee het lichaam zich geen raad weet. Klachten die hier o.a. door kunnen onstaan zijn migraine, jeuk en hartkloppingen.E621 zelf veroorzaakt dus niet direct een allergische reactie, maar KAN dat wél indirect veroorzaken.

Als iemand er last van kan hebben betekent dat niet dat dit voor iedereen geldt

Overigens betekent dat dus niet dat deze additieven gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Sommige mensen kunnen er minder goed tegen. Maar er zijn zoveel producten waar een groep mensen minder goed tegen kan. Die worden dan ook niet direct als gevaarlijk bestempeld.