Concept beleidsplan schaduwmedewerker * bieb 023

Ik lees heel graag en was de allergrootste fan van de bieb. Maar wat is er gebeurd met de bieb in het centrum van Haarlem? Het is voortaan een schoolplein, inclusief de sigarettenwalm. In de bieb donkere onaantrekkelijke schappen met tussen de schappen sporadisch een medewerker die de opdracht heeft verstoppertje te spelen. Kranten zijn steeds kwijt en nieuwe boeken zijn in het centrum zeldzaam.

 

 

 

 

 

 

Niet-rokers moeten meeroken

De bieb is zogenaamd rookvrij, maar dat betekent dat iedereen nu rondom de poort staat te roken. Het gevolg is dat ook niet-rokers door deze dampen moeten lopen, om binnen te komen. Wie heeft in vredesnaam verzonnen dat dit een goed idee is?

De inrichting

Er is net een verbouwing achter de rug om de bieb te verduurzamen. Dat was blijkbaar heel duur, want voor de inrichting was geen geld meer. De boeken staan in donkere hoge zwarte schappen. Niet echt uitnodigend. Wel gewoon gelukkig weer op alfabetische volgorde in plaats van onlogische categorieën, die iemand landelijk voor de lol eens had bedacht. Voor de meubels was helemaal geen geld meer. Daarom hebben ze alle medewerkers gevraagd om meubels die ze thuis overhadden mee te nemen. Zonder dat je het hebt gezien, snap je vast wel hoe rommelig dat eruitziet.

Doelgroep en taken bieb

Ik zat altijd graag in het leescafé, maar daar zitten alleen nog maar studenten. Die zijn daar uiteraard ook welkom, maar je zou verwachten dat een bieb niet alleen een schoolplein wil zijn. Overigens las ik daar graag een krant, een Libelle of VT Wonen, maar die zijn tegenwoordig meestal kwijt. Dat ligt aan de lezers, maar de bieb schijnt niet zo te beseffen dat het hun taak is informatie toegankelijk te maken. Er moet toch een oplossing te verzinnen zijn dat kranten niet worden meegenomen of anders maar een digitale versie. Persoonlijk heb ik geen geld om steeds kranten te kopen en ik wil wel graag geïnformeerd zijn. Daarvoor is juist de bieb. Tenminste dat zou zo moeten zijn.

Waarom zijn er geen sprinters

Elke bieb heeft sprinters (hardlopers of welke naam daarvoor ook is gekozen). Dat zijn recent uitgegeven boeken die je kort mag lenen, soms tegen betaling van een klein bedrag. De bieb in Haarlem om een of andere reden niet. Ik leende ze eerst bij de stationsbieb, die niet meer bestaat. Daarna ging op donderdagmorgen na de bieb, omdat ik wist dat dan de nieuwe boeken er lagen. Dat werd ineens woensdagavond. Nu liggen er nooit/zelden meer nieuwe boeken. Op het schap nieuwe boeken liggen boeken die al maanden zijn uitgegeven en vaak nog langer geleden. Jammer, eerder bracht dat schap me op het idee voor nieuwe schrijvers. Waarom heeft elke bieb sprinters en Haarlem niet?

De medewerkers

En last but not least: de medewerkers. Voor marketeers is geld, maar dat geldt niet voor de mensen op de werkvloer. Juist die laatste zijn zo belangrijk, omdat ze zorgen dat de bieb voor iedereen toegankelijk is. Als je ze tenminste kunt vinden. Want tegenwoordig moeten ze verplicht rondlopen en lijkt het daardoor of ze verstoppertje spelen. Geen idee wat daar het doel van is. Het geeft wel hilarische momenten. Iemand die uitstekend de weg weet en dan de vraag krijgt van een plots opduikende medewerker ‘kunt u het vinden?’ De klant reageert beleefd ‘ja hoor’, maar haar blik sprak boekdelen. Ondertussen probeer ik als schaduwmedewerker mensen die de weg niet kunnen vinden, zo goed mogelijk te helpen als iedereen weer eens spoorloos is.

Onderbetaalde medewerkers

In het verleden moest je een opleiding hebben om bij de bieb te kunnen werken. Nu lijken mensen vooral geselecteerd te worden als ze geen eisen stellen over werktijden en salaris. De bieb klaagt dat ze geen mensen kunnen vinden. Logisch als je mensen een contract aanbiedt voor maximaal 24 uur, verdeeld over minimaal 4 dagen met ook nog eens een beschikbaarheid in de avonden en het weekend voor minimumloon. De bibliotheek wordt grotendeels gefinancierd door de gemeente en ik las dat de gemeente Haarlem vindt dat in deze tijd een minimumloon van 14 euro per uur de norm voor hen is. Er gaat de komende tijd landelijk fors meer geld naar de bieb. Goed nieuws dus, een beter loon is dan vast en zeker te regelen met de gemeente.

Waar is de directeur

Ik zie trouwens op de werkvloer steeds meer mensen die normaal achter de schermen en niet op de werkvloer werken. Ik weet niet waarom dat zo is. Misschien wel omdat er te weinig medewerkers zijn. Ik mis op de werkvloer trouwens wel de directeur. Waar is zij? Als zij nu eens een weekje meeliep, dan kan het niet anders dan dat er een flitsend beleidsplan ontstaat, waarmee zowel medewerkers en klanten blij kunnen zijn.

Kort samengevat

  • Doelstelling bieb: verlening toegang verlenen tot informatie. Dat betekent ook kranten en sprinters.
  • Doelgroep: alleen nog voor studenten of voor meer groepen? Ook voor niet-rokers?
  • Stem communicatie af op doelstelling en doelgroep. Vergeet vooral niet dat de bieb een taak heeft kwetsbare mensen te bereiken.
  • Stop met verstoppertje spelen. Zowel medewerkers als klanten geven de voorkeur aan een balie met medewerkers die je kunnen helpen. Verstoppertje spelen doe je met je kinderen en niet in de bieb.
  • Zorg voor interesse voor personeel/klanten en hun wensen.
  • Schaf meubels aan en geef oude meubels van medewerkers terug of breng naar de kringloop.

Update

De overheid vindt de bibliotheek weer belangrijk en daarom is er meer geld beschikbaar. Voor bibliotheek Haarlem  en Bloemendaal, die het geld zo hard nodig hebben, is dat helaas niet zo. De vestiging Bloemendaal moet zelfs bezuinigen! De bibliotheek in Heemstede gaat om zondag dicht. Waarom laat bibliotheek Zuid-Kennermerland dit gebeuren? Of vinden ze het eigenlijk best handig, omdat ze toch geen medewerkers kunnen vinden.

* Ik ben niet echt een medewerker, maar help mensen wel altijd als ze dat fijn vinden.