De veranderingen op je energierekening 2023

In een vorig blog legde ik uit hoe de energiekosten in elkaar zitten. Je hoort veel mensen praten over de wijzingen van de energiekosten. Wat is er tot nu toe afgesproken?

Energieplafond stroom

Voor 2023 geldt voor het variabele stroomverbruik een maximaal tarief van €0,40 per kwh tot 2900 kwh. Dit maximale tarief heet het energieplafond. Daarboven betaal je de dan geldende marktprijs met 21% btw.

Energieplafond gas

Voor 2023 geldt een maximaal tarief voor het variabele gasverbruik van €1,45 per m3 tot 1200 m3. Dit maximale tarief heet het energieplafond. Daarboven betaal je het dan geldende marktprijs met 21% btw.

 

Het prijsplafond geldt ook voor huizen om een warmtenet. Het tarief wordt  € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt wordt de komende tijd verder uitgewerkt Op dit moment is nog niet duidelijk hoe het energieplafond voor blokverwarming uitgewerkt zal worden.

Vermindering energiebelasting

Omdat we erg veel betalen voor onze energie, krijgt iedereen (dus ook als je genoeg geld hebt) via de stroomkosten energiebelasting terug. Dit bedrag is in 2023  €   597/jaar.

€ 1300 van de gemeente

Ook voor 2023 geldt €1300 voor mensen met weinig geld. Of je het krijgt, is per gemeente anders. De gemeente helpt je er graag mee. Je hoeft het later niet terug te betalen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Marjolein van Braam Morris heeft alle afspraken op een rijtje gezet in een tekening, dat zie je hier.