Snap jij iets van je energiekosten?

We betalen veel voor onze energie. De energiekosten bestaan uit stroom en gas. Veel mensen weten niet goed meer hoe de energiekosten in elkaar zitten en dat geeft veel stress. Ik leg daarom graag uit hoe het in elkaar zit. Dit stuk gaat over 2022. Ik ben zelf klant bij Vattenfall en Liander. Om te weten bij wie jij klant bent en wat je precies betaalt, pak je je eigen afrekening erbij.

Vind je een tekening fijner dan tekst? Kijk dan hier.

 

 

 

 

 

Stroomkosten (elektriciteit)

Opbouw stroomkosten 2022

  • Variabele verbruikskosten in kwh                             €   wisselend per maand
  • Vaste leveringskosten per maand (Vattenfall)        €      5,99 per maand
  • Netbeheerkosten (Liander)                                        €   22,97 per maand
  • Vermindering energiebelasting                                 €   65,42 per maand (krijg je terug!)

Omdat we erg veel betalen voor onze energie, krijgt iedereen (dus ook als je genoeg geld hebt) via de stroomkosten energiebelasting terug. In 2022 is dat € 785 per jaar en dus € 65,42 per maand. Daarnaast krijgt iedereen in november en december nog een extra bedrag van € 190. Sommige leveranciers storten dat op je bankrekening in november en december. Dat doet bijvoorbeeld Vattenfall. Er zijn ook leveranciers die dat anders doen. Hoe? Dat lees je hier.

Stookkosten (gas)

Opbouw stookkosten

  • Variabele verbruikskosten in m3                          €    wisselend per maand
  • Vaste leveringskosten per maand                       €    5,99 per maand
  • Netbeheerkosten (Liander)                                   €   39,96 per maand

€ 1300 van de gemeente

Mensen met weinig geld, krijgen van de gemeente € 1300. Of je het krijgt, is per gemeente anders. De gemeente helpt je er graag mee. Je hoeft het later niet terug te betalen

Alles op een rijtje

Marjolein van Braam Morris heeft alle afspraken op een rijtje gezet in een tekening, dat zie je hier..

Voorschot

Wat het lastig maakt is dat je maandelijks niet precies betaalt wat je verbruikt. Dat voorkomt dat je in de winter heel veel betaalt en in de zomer (bijna) niets. Per jaar wordt er met je energieleverancier definitief afgerekend. Op je factuur kun jij zien wanneer jouw afrekening is. Als je voorschot te hoog was, krijg je geld terug. Als je voorschot te laag was, moet je geld bijbetalen.

Tip: gebruik minder energie

Het is beter om minder energie te gebruiken: niet alleen voor anderen, maar ook voor jou! Daar kun je vandaag mee beginnen: een trui aan in plaats van de verwarming, lichten uit in een ruimte waar je niet bent, minder (energie sluipende) apparaten en korter douchen. En natuurlijk een kruik. Diegene die dat uitvond is mijn persoonlijke held! Voor de (iets) langere termijn is het verduurzamen van je huis het slimste dat je kunt doen. Als huurder is het de bedoeling dat de verhuurder dat doet.

De wijzigingen in 2023 lees je hier.