Ik verlang naar regie van de politiek

Ik verlang naar een land waar we weer om mensen geven. Waar politici er vooral voor burgers zitten en niet voor eigen belangen. Een overheid waar we op kunnen vertrouwen. Die iedereen gelijk vindt en niemand buitensluit. Waar iedereen genoeg geld heeft voor een huis en eten. Bij wie integriteit op de eerste plaats staat Ik verlang naar een land waar de overheid zich inzet voor onze gezondheid en geluk. Nederland is al een tijdje niet meer zo’n land.

 

 

 

 

Mensen met lef die de klus kunnen klaren

Nederland is inmiddels een land dat steeds meer polariseert. Mede doordat de overheid niet meer luistert naar de problemen van burgers, maar lekker haar eigen gang gaat. Dat zie je nu ook bij de corona-aanpak. Natuurlijk is dat een lastig project. Maar juist bij een crisis moet je alle zeilen bijzetten. En lef tonen door je mond te openen en te zeggen als iets niet klopt. Niet meepraten, maar meedenken. Dat helpt een land verder. Maar onze overheid houdt elkaar liever de hand boven het hoofd. Ik verlang naar een land waar politici zich verantwoordelijk voelen voor hun klus en niet werken voor applaus. Nederland is al een tijdje niet meer zo’n land.

Onze veiligheid staat op het spel

Hierdoor is Nederland niet zo veilig meer als politici zo graag geloven. Als ik buiten vriendelijk zeg dat ik graag 1,5 meter afstand houd mag ik blij zijn als ik alleen een rare blik krijg en geen klap. Dat heet eigen verantwoordelijkheid in plaats van mislukt beleid. Ondertussen komen er steeds meer regels bij. Zinvolle regels? Ik heb geen idee! Maar ook onze politici hebben geen idee. Als ze nu eens zouden beginnen om dat te zeggen in plaats van te roepen dat ze het allemaal top onder controle hebben. Dat klinkt voor hen misschien stoer, voor mij echter vooral ongeloofwaardig. Ik verlang naar een land waar politici alles op alles zetten om mijn veiligheid te waarborgen. Nederland is al een tijdje niet meer zo’n land.

Komt het nog goed met bron- en contactonderzoek?

Nog steeds zijn er veel vacatures voor bron-en contactonderzoek bij de GGD. Niemand weet eigenlijk waarom. Volgens VWS is het geld geen probleem. Of dat waar is betwijfel ik eerlijk gezegd. Er is gewoon niemand echt mee bezig. Wel bij de GGD, maar die hebben hulp nodig en krijgen dat slechts mondjesmaat. De minister vindt het niet belangrijk want scoort liever met zo’n kekke app. Volgens Cecile Janssens is het bluetooth signaal een belabberde indicator van mogelijke besmetting. Zitten we direct dan voor niets 10 dagen opgesloten omdat de app niet functioneert? Allemaal heel belangrijke vragen die niet gesteld mogen worden, omdat de minister zo graag tof in het nieuws wil zijn. Ik verlang naar een land waar een minister zich omringt met deskundigen. Nederland is al een tijdje niet meer zo’n land.

Testen zonder klachten op Schiphol en bij melding van besmetting in de app

Steeds is expliciet gezegd dat testen uitsluitend zin heeft bij symptomen: zie kopje ‘geen symptomen, geen coranatest’.De combinatie van positieve PCR-test met symptomen geeft redelijk zeker aan dat je daadwerkelijk corona hebt.

Vorige week was op Schiphol ineens de regel dat iedereen zich kon laten testen, ook mensen die geen klachten hadden. Dat was eerder niet de bedoeling. Is het beleid veranderd? Ja deze week retweette Hugo de Jonge dat je je alleen kon worden getest met klachten. Door steeds ets anders te communiceren wordt het er niet duidelijker op.

In de waarschuwing van de coronamelder staat: ‘Heb je geen klachten? Doe een coronatest en blijf thuis tot je de uitslag weet.’

Ik verlang naar een land waar we de tijd nemen om te bedenken of we met de goede dingen bezig zijn en waar we niet als een kip zonder kop maar iets doen. Nederland is al een tijdje niet meer zo’n land.

Een goede manager weet dat luisteren meer helpt dan zenden

We hebben hele slimme  onderzoekers die uitpluizen hoe het precies zit. Maar als er niemand de resultaten duidelijk communiceert en de GGD helpt met opschalen gaan we het als land niet redden en blijft het applaus ook uit. Ik verlang naar een land waar we de belangen van de burgers weer laten prevaleren boven die van politici. Nederland is al een tijdje niet meer zo’n land.

Hoe kunnen we dit samen het beste oppakken?

PS

Iedereen die alleen maar zegt dat de GGD het zo goed doet neemt ook geen verantwoordelijkheid. Ze werken keihard, maar het resultaat is op dit moment onvoldoende. Spreek dat dan ook uit zodat politici beseffen dat er meer nodig is om de klus te klaren. Alleen zo help je de GGD en Nederland verder. Wie is de juiste interimmanager voor deze opschaling? Ik ben graag de inhoudelijk assistent van deze manager.