Ontspullen

Onbedoeld ben ik ineens zelf bezig met een hype. Nu weten mijn trouwe volgers wel dat ik wars ben van hypes. Maar sinds 1,5 jaar woon ik tiny, in een oud hofje in Haarlem uit 1769 en dat betekent dat ik niet zoveel ruimte heb voor extra spullen. Ik had al niet heel veel spullen, maar zelfs ik had nog spullen die ruimte innamen en geen doel hadden. Corona in het voorjaar gaf me extra tijd om dat aan te pakken.

Verhuizen

1,5 jaar geleden verhuisde ik van 95 naar 35 m2. Heel fijn en overzichtelijk zo’n klein huis, maar natuurlijk kon ik niet alles meenemen. Al minstens een half jaar voordat ik wist dat ik ging verhuizen dacht ik al na over wat ik wel en niet belangrijk vind om te behouden, ook als ik kleiner zou wonen.

 

Plan van aanpak: wat is je doel

Als je wil ontspullen of gewoon opruimen is het handig om voordat je start een doel voor jezelf te formuleren. En om te bedenken wat jij in je huis wil doen. Omdat ik kleiner wilde wonen kon ik in ieder geval niet al mijn meubels meenemen en mijn boekenkast was ook te groot en vol voor een kleiner huis.

Stapje voor stapje

Toen ik nog niet wist dat en wanneer ik ging verhuizen begon ik alvast met mijn boekenkast. Goed opruimen gaat niet in één keer. Opruimen is ook afscheid nemen van spullen: soms bijvoorbeeld boeken die heel mooi zijn, maar je zelden nog leest. Eerst pakte ik de boeken en oude schoolspullen, waar ik al jaren niets meer deed, uit de boekenkast. De schoolspullen konden naar het oud papier. De boeken naar de kringloop. Dit proces herhaalde ik een aantal malen. Vervolgens besefte ik dat ik mijn radio, cd-speller en boxen ook nog zelden gebruikte. Ook het grootste deel van mijn cd’s kon weg: leve Spotify! Die verkocht ik via Marktplaats. Een bijzondere ervaring 😉

In mijn slaapkamer ging ik door mijn kledingkast en in de keuken door mijn keukenkastjes. Ook daarvan kon een deel naar de kringloop.

‘Waarom wil je iets bewaren? Elk antwoord is goed , behalve voor de zekerheid.’

Ondertussen bedacht ik alvast welke meubels mijn ideale nieuwe huis zou hebben. In het woongedeelte: mijn gezellige houten grenen kast, mijn (kleinere) boekenkast, een grote ‘leeftafel’ met vier verschillende stoelen en een bank. Mijn oude bank was na 20 jaar echt versleten en te groot. Die zou dus niet meeverhuizen. Om de tafel stonden zes dezelfde stoelen: vier daarvan zouden meegaan. In het slaapgedeelte uiteraard een bed, een kledingkast en een knus tafeltje.

Verhuizen

Vlak voordat ik ging verhuizen nam ik in korte tijd afscheid van een aantal meubels die ik soms al best lang had. Dat ging best soepel omdat ik er vooraf al goed over had nagedacht. Na het verhuizen bleken mijn eetkammerstoelen in een kleine ruimte  te veel plaats in te nemen. Ik wilde eigenlijk al veel langer vier verschillende stoelen om mijn eetkamertafel. Dit was een mooi moment om die te gaan zoeken: ik heb er inmiddels drie gevonden. Ook bleek mijn (niet zo’n grote) tv een sta in de weg. ik kijk sowieso al niet zoveel tv en eigenlijk kon dat dus best via mijn laptop. Mijn stoelen en  tv verkocht ik via Marktplaats.Dat ging best soepel. Mijn ideale bank zoeken duurde wat langer: ik had namelijk een apart formaat nodig die ik uiteindelijk ook vond. Ik koop liever iets heel moois dan iets dat ik eigenlijk niets vind en dan weer snel zou willen vervangen.

Maanden na mijn verhuizing

Maanden na mijn verhuizing, in Coronaijd, ging ik nog een keer door al mijn spullen. Ik had al eerder extra planken laten maken in de keuken. Handig, maar ook zo leuk van oude bomen uit Haarlem. Hierop kon k mijn kruidenpotjes kwijt en was mijn vrij kleine aanrechtblad zo goed als leeg. Mijn keukenkastjes waren nog redelijk vol en dat is niet zo handig. Ik nam afscheid van een mooie maar onbruikbare pan. Die ging naar kringloop. En ik kocht een paar pannen die ik met een haakje aan de muur kon hangen: handig om zo kastruimte te besparen.De keuken zag er zo gezellig uit en minstens zo belangrijk was dat ik er weer meer ruimte had om te snijden en te koken.

Opruimen is een proces

Ik weet wel dat je niets moet bewaren voor de zekerheid. Maar de praktijk is soms weerbarstig. Dus had ik nog best veel kleding die ik al heel lang had maar nooit meer droeg. Zonde van de ruimte. Dus dit voorjaar ging ik nog een keer nauwkeurig door mijn kledingkast. Wat ik niet meer aanhad ging deels naar de kringloop en ik verkocht nog wat via Marktplaats. Heerlijk een kast met kleding die ik graag draag. En geen ballast meer voor de zekerheid, die tijd die namelijk nooit komt.

‘Ik koop alleen nog maar dingen die ik echt ontzettend mooi vind of die, zoals bijvoorbeeld een strijkijzer, functioneel zijn’

Een huis dat bij je past

Wil jij ook minder spullen hebben? Bedenk dan eerst wat jij belangrijk vindt in je leven en maak op basis hiervan je keuzes. Ruimte voor wat jij belangrijk vindt is cruciaal om je thuis te voelen in je eigen huis. Koop geen nieuwe spullen voordat je hebt geselecteerd wat je wil houden, want dan pas weet je wat je nog mist. En laat je niet ontmoedigen als het niet direct lukt. Zelf ben ik erg georganiseerd en had ik al niet heel veel spullen en toch kostte het mij ook nog best veel tijd. Opruimen betekent ook zorgvuldig afscheid nemem van dingen die niet meer passen in je leven. Iemand vroeg me of ik nu alleen nog maar één doos met bezittingen over wilde houden. Nee hoor, er is nog best ruimte voor wat leuke assecoires. Maar in een klein huis moet je keuzes maken en dat betekent dat ik kies voor die accessoires die ik echt mooi vind.

Tip

Vaak krijg je van bezoek allerlei dingen die ruimte innnemen. Ruimte die je eigenlijk liever anders besteedt. Mensen denken zich suf en kopen dan vaak iets dat je eigenlijk liever niet hebt. Uiteraard is dat heel goed bedoeld, maar niet handig. Ik zeg daarom altijd dat ze niets mee hoeven nemen en als ze dat toch willen een bloemetje (liever geen plant :)) wordt gewaardeerd of een gezellig kopje koffie samen ergens in het centrum van Haarlem. Zo zorg dat je niet steeds weer opnieuw moet beginnen met ontspullen, want het is leuker om je tijd aan iets anders te besteden, toch?

PS

Lukt opruimen je niet? Ik help je als opruimcoach graag.