Hugo: interesse is effectiever dan macht!

Midden mei hoorde ik dat voor de aanpak van corona bron- en contactonderzoek een cruciale plaats in zou gaan nemen. Dat leek me echt iets voor mij. Ik ben epidemioloog en graag bezig met een onderwerp met maatschappelijk belang. Verder werk ik nauwkeurig en houd ik van mensen. Als vrijwilliger bij de Luisterlijn ben ik in staat lastige gespreken te voeren. Dat lijkt me handig als je iemand moet vertellen dat hij of zij corona heeft en in quarantaine moet. Als mensen zich gehoord en gesteund voelen zijn ze immers eerder bereid mee te werken.

 

 

 

 

18-5 hadden drie GGD’en mijn cv

Omdat elke GGD anders is georganiseerd vroeg ik via mijn netwerk ingang bij de GGD’en werkzaam in omgeving Haarlem, waar ik woon. 1 juni zou het bron-en contactonderzoek starten. 18 mei lag mijn cv in Leiden, Alkmaar en Haarlem. Leiden had geen idee waarom ik mijn cv hiervoor stuurde, Alkmaar stuurde een bevestiging en zou mijn cv bewaren voor als duidelijk was hoe het geheel georganiseerd zou worden. Haarlem belde kort en zei dat ze tijdelijk mensen in dienst zouden nemen Ik belandde op de stapel ‘benaderen als we starten’. Ondertussen volgde ik op eigen initiatief nog een MOOC contracttracing. Ik was er helemaal klaar voor om te starten.

Ik wachtte voor niets want ze waren mijn cv kwijt

Ik hoorde echter van geen enkele GGD meer iets. Lastig want ik zou nog twee weken op een hond gaan passen, maar als ik aan de slag zou kunnen gaan zou dat niet door kunnen gaan. Elke dag wachtte ik, ongeduld als sollicitant was vast vervelend in een voor de GGD zo’n drukke tijd. Ik besloot daarom toch eerst op de hond te gaan passen. Ondertussen las ik steeds vaker dat de GGD niemand kon vinden. Wonderlijk. In de week na mijn oppassen stuurde ik een mail naar de GGD in Haarlem dat ik nooit meer iets had gehoord. Het antwoord was dat ik bij Randstad moest zijn. Ik wilde eerst weten wat ze met mijn cv hadden gedaan. Geen idee waar die is, maar die waren ze in ieder geval kwijt.

Proces van solliciteren is apart

Ik ging van personeelszaken naar Randstad en weer teug. Een uiterst vriendelijke dame van personeelszaken besprak het met het ‘coronateam’. Ik was welkom, dat had de afdeling corona besloten, als we het eens werden over het tarief. In het kader van de AVG kon de GGD mijn cv niet voor me doorsturen en moest ik deze zelf naar Randstad sturen. Daar kunnen ze niets aan doen, maar dat was dan poging 3. Waarom dat moest weet ik trouwens niet goed, want ik was toch al aangenomen? Randstad wilde ook weer mijn motivatie. Bijzonder want ik was nog steeds niet afgehaakt terwijl ik al maanden wachtte en ze mijn cv kwijtgeraakt zijn. Dan ben je dus heel erg gemotiveerd. Op zeer korte termijn hadden ze ook een referentie nodig en liever ook nog een tweede referentie. Ik heb er meer dan genoeg, maar ik moet dat wel eerst even vragen voordat ik gegevens van anderen doorgeef. Om half 10 ’s avonds belde ik daarom met een hoogleraar met een zeer volle agenda of hij mijn referentie wilde zijn. Zeker wilde hij dat. Randstad zei de volgende dag dat het bij de procedure hoorde, maar dat ze er niets mee deden. Wat een tijdverspilling en onnodige belasting van mensen.

In Amsterdam verdien je voor dezelfde functie meer dan in Haarlem: waarom weet niemand

Ik vroeg Randstad waarom ik voor precies dezelfde functie in Haarlem minder betaald kreeg dan in Amsterdam. Daarvoor moest ik bij de GGD zijn. Ik belde weer met de vriendelijke dame van personeelszaken die me vroeg dit even naar haar te mailen zodat ze dat aan de afdeling corona kon vragen. Het duurde vier werkdagen voordat iemand anders van personeelszaken van de GGD daar met een uitzonderlijk wazig verhaal over terugbelde. Deze dame leek erg overbelast. Het was niet haar werk zei ze, mijn cv had ze ook niet. En op mijn vraag kreeg ik eigenlijk ook geen antwoord, alleen maar indirect. Ik bleek ineens weer niet aangenomen te zijn, dat was een foutje van haar vriendelijk collega die het had besproken met de afdeling waar ik voor zou gaan werken. Over de aanname ging Randstad, niet het ‘coronateam’ zoals haar collega zei. Ik vroeg wat de criteria dan waren. Dat wist ze eigenlijk niet zo goed. Je moest minimaal een HBO-diploma hebben Check: ik heb drie HBO-diploma’s en een master. Gesprekservaring was overigens totaal irrelevant. Over het tarief zijn geen afspraken te maken. Waarom je in Haarlem minder verdient dan in Amsterdam voor dezelfde functie weet niemand. Misschien kon ik wel een fractie meer verdienen dan ze nu aanboden, maar dat wist ze niet want ze had mijn cv niet. Ik moet eerst maar aan de slag gaan, na nog een korte kennismaking met die afdeling en dan zagen ze wel wat ik kon. Zover is het niet gekomen omdat mij inmiddels wel duidelijk was wat de GGD kon of liever gezegd niet kon.

Chaos door gebrek aan overzicht en/of geld

Hoewel GGD Haarlem zal denken dat ik afgehaakt ben vanwege het tarief is dat niet het geval. De werkelijke reden is dat het daar een enorme chaos is en het gebrek aan respect voor sollicitanten. Waarom sprak iedereen met mij behalve de afdeling corana zelf die dringend mensen nodig heeft? Ze zijn niet op zoek zijn naar empathische medewerkers die geschikt zijn voor de vacature, maar naar mensen die zich aanpassen aan hun in steen gebeitelde eisen. Dat ligt overigens vermoedelijk niet aan de medewerkers van personeelszaken. Aan wie wel is voor mij onduidelijk. Kan de GGD dit niet aan of is alleen hun budget onvoldoende? Ik heb geen flauw idee.

Wat me opviel als sollicitant

Deze opschaling is een gigantische klus voor de GGD. Het is dan onbegrijpelijk dat elke GGD zelf opnieuw probeert het wiel uit te vinden. Overal zijn de vacatures en werkwijze net wat anders. Niemand lijkt te weten welke competenties belangrijk zijn. Waarom is niet landelijk duidelijk beschreven wat er nodig is aan competenties en budgetten? Hoe kun je dan de juiste mensen vinden? Hugo, kun jij a.u.b. ondertussen zorgen voor voldoende budget?

De GGD eist van sollicitanten 1000% flexibiliteit, maar zijn zelf tegelijkertijd extreem star. Dat lijkt misschien goedkoop, maar hierdoor kun je goed opgeleide uitzendkrachten ook van de een op de andere dag kwijt zijn. Als je hard mensen nodig hebt helpt het niet om alleen eisen te stellen maar ook te luisteren naar redelijke wensen. Loyaliteit werkt vooral goed als deze van beide kanten komt.

Als ZZP-er is het een groot risico als uitzendkracht aan de slag te gaan tegen een laag tarief als dat betekent dat je je urencriterium niet haalt. Dat kan je per saldo zelfs geld kosten.* Waarom bedenkt er niemand een constructie voor ZZP-ers? Ik ben bereid tegen een veel lager tarief dan normaal te werken. Maar ik verdien wel liever zelf dat geld dan dat het, zoals nu, naar een uitzendbureau gaat.

Conclusies als burger

Ik ben een ‘braaf’ type. Tot gisteren zou ik zeker meewerken aan bron- en contactonderzoek. Nu weet ik dat niet meer zo, want ik heb geen idee hoe ze bij mijn GGD met mijn informatie omgaan. Als ze een cv kwijtraken, waarom zouden mijn persoonlijke gegevens dan niet kwijtraken? Ik zeg niet dat dit zo is, maar ik weet het gewoon niet.

Bovendien neemt de dwang vanuit o.a. Hugo de Jonge bizarre trekken aan, terwijl hij zelf zijn zaken niet op orde heeft. Van de week zei hij dat hij niet dacht dat de boete bij een overtreding van quarantaine 87.000 euro wordt. 87.000 euro? Krankzinnig, maar hij zei het echt. In Haarlem word je al weken als een soort wereldwonder gezien als je vriendelijk zegt dat je graag 1,5 m afstand houdt. Niet alleen door jongeren, maar net zo goed door ouderen. Eerlijk, er zijn zoveel regels die ook steeds weer veranderen. Ik heb geen idee meer of ik ze allemaal goed volg. Als ik ziek ben blijf ik thuis. Ik houd 1,5 meter afstand, geef geen handen en was mijn handen regelmatig. Er zijn nooit meer dan drie mensen in mijn huis en het gaat om heel paar mensen. Oh ja en een mondkapje in het OV. Ik vermoed dat ik daarmee de regels volg, maar misschien vergeet ik wel iets.

Wanneer je precies een testafspraak moet maken weet ik eigenlijk niet. Bij welke klachten precies? En dan meteen? Ik las dat bij Schiphol ook getest wordt zonder klachten. Eerder werd gemeld dat dat geen zin had. Wie het weet mag het zeggen. Update: inmiddels wordt gecommuniceerd dat teste alleen zin heeft met klachten.

Beleidsmedewerkers kunnen dit niet alleen

Ik heb vorige week de dillema’s ook gedeeld via mail met Hugo de Jonge en GGD GHOR. Ik zal hen dit stuk ook sturen via twitter. De GGD GHOR heb ik daarna ook nog gebeld. Dat gaf weinig hoop, want volgens de vinnige dame van personeelszaken was alles perfect op orde. Waarom verloopt het opschalen dan zo extreem moeilijk? Ik denk zomaar dat ik als sollicitant de belangrijke beleidsmedewerkers hiermee kan helpen. Betrek er praktische mensen bij met overzicht die ervan doordrongen zijn dat als je iets wil bereiken interesse en respect effectiever zijn dan macht. Overigens wel mensen met lef die durven zeggen als iets niet klopt. Geen praters, maar doeners!

Disclaimer

Ik schreef dit niet omdat ik er niet uitgekomen ben met de GGD maar omdat iedereen liever diplomatiek blijft in plaats van het probleem te benoemen zodat er wat kan verbeteren. Als zzp-er wil ik nog steeds graag aan de slag bij een GGD (in de buurt van Haarlem).

* Dit speelt vanaf 1 oktober, t/m september is dit aangepast in het kader van corona.

Aanvullling

Hier legt Angela van een GGD mooi uit hoe de GGD is georganiseerd.

Vervolg

Ik stuurde na een artikel in het Nrc een mail naar directeur publieke gezondheid in Haarlem dat ik nog steeds graag aan de slag ga, met een uitleg waarom dat aleen lukt als ZZP-er. Ik kreeg een vriendelijke mail terug dat hij het doorstuurde naar personeelszaken. Ik ontving een paar dagen later (31-8) een reactie van een clustermanager dat ik al een excuus had gehad. Dat klopt, maar daarom nam ik uiteraard geen contact op. Ik las dat ze nog steeds mensen zochten en ik wilde aan de slag. Helaas had de clustermanager mijn mail, waarin ik uitlegde waarom ik als ZZP-er wilde werken, niet gelezen. Hij stuuurde een link waar ik als uitzendkracht kan solliciteren. Volgens Argos heeft GGD Haarlem zelf onvoldoende medewerkers voor BCO. Geld lijkt naast de uitvoering wel een rol te spelen. GGD Kennemerland kan over dat gebrek aan medewerkers beter nooit meer klagen. Ik leg nog steeds met plezier uit hoe je fexibele kandidaten vindt die zich ook nog willen binden.

GGD Leiden is mijn cv ook kwijt maar dat verloopt alles naar wens en zijn er geen problemen volgens een medewerker van PZ.

Ook Alkmaar was mijn cv kwijt. Na een wat moeizame start trof ik daar echter iemand met interesse voor mijn niet hele complexe wensen. Dat heeft geresulteerd in een afspraak 9 september. Wat een positieve middag was dat.Ik start per 7 oktober in Alkmaar en daar heb ik enorm veel zin in.