De passie van Louis Bolk

Drie weken geleden ontving ik een mailtje van een medewerkster van Louis Bolk of ik een dag bij hen wilde brainstormen over leefstijlgeneeskunde. Ze delen vooral slecht onderbouwde onderzoeken over voeding. Het leek me daarom inderdaad goed dat ze me om advies vroegen. Ik antwoordde dat ik graag kwam, maar als ZZP-er uiteraard niet gratis.  Het antwoord zal je verbazen.

 

 

 

 

 

Logistiek is cruciaal voor correcte resultaten

Maar eerst even terug naar zo’n acht jaar geleden. Ik las een oproep van Louis Bolk met de vraag wie gratis mee zou willen helpen met de logistiek van een voedingsonderzoek over oervoeding. Toen was ik nog zo naïef dat ik dacht dat mensen, als ik hen hielp dan ook graag zouden nadenken hoe ze mij zouden kunnen helpen. Achteraf was dat wel erg naïef. Mijn taak was om ergens in de Achterhoek de juiste voeding bij elkaar zetten, zodat deze voeding naar de deelnemers van het voedingsonderzoek kon worden gebracht. Ter plekke bleek echter dat de logistiek van het project een chaos was. Er was paniek. Omdat ik wel begreep dat een correcte logistiek cruciaal was voor de uitkomsten van het onderzoek en zeer loyaal ben, heb ik als vrijwilliger de laatste dagen de logistiek naar me toe getrokken om nog te redden wat er te redden viel. Omdat de betaalde medewerkers hun werk niet goed deden was de tijdsdruk voor ons vrijwilligers buitengewoon groot. Ik was erg verbaasd over de onprofessionele aanpak van hen.

‘Waarom zou je liegen dat er geen koolhydraatarme voeding is geadviseerd, terwijl dat wel zo is?’

Liegen in een publicatie is een doodzonde

Ik was dat project van Louis Bolk eigenlijk al een beetje vergeten, tot dat ze zich ineens openbaar steeds meer met voeding bezig gingen houden. Het bleek blijkbaar een lucratief onderwerp. Maar als je veel van landbouw weet, betekent dat niet dat je dan ook veel van voedingsadvies af weet. Ze verspreiden van allerlei onderzoek waaruit geen conclusies kunnen worden getrokken. Weet de consument veel. Of ze dat echt niet weten, of dat geldverdienen belangrijker is dan de gezondheid van mensen weet ik niet. Wel weet ik wel dat ze zelfs gewoon expliciet liegen over een voedingspatroon als dat beter uitkomt. Bij Keer Diabetes 2 Om werd wel degelijk koolhydraatarme voeding geadviseerd. Waarom zou je willen liegen in een onderzoek als je geen commercieel belang hebt?

Mensen gratis laten werken levert slecht onderzoek op

Terug naar de mail van een paar weken geleden. Nadat ik schreef dat ik graag betaald advies geef kreeg ik het antwoord dat er een aantal zorgprofessionals dit wel gratis doen, want Louis Bolk dit project doet uit passie. Die zorgprofessionals zijn in mijn visie niet echt professionals als ze gratis werken. Ik vind echt bijzonder dat medewerkers van Louis Bolk uit passie gratis werken terwijl hun collega’s (volgens de site bij vacatures) een marktconforme vergoeding ontvangen. Dat kun je je alleen permitteren als iemand anders je woonlasten en eten betaalt. En zelfs dan vind ik het raar om niet betaald te krijgen, maar dat moet je uiteraard zelf weten. Ik praat op veel plaatsen mee over leefstijlgeneeskunde omdat ik me zorgen maak over de vreemde adviezen die worden verspreid, ook door Louis Bolk. Geheel gratis kunnen jullie meer leren over voeding als je mijn blog leest. Het lijkt me slim als jullie dat doen. Nog een andere tip voor de directe: medewerkers met passie zijn super als ze tenminste ook kennis hebben van het vak. Wellicht is het een goed idee om medewerkers gewoon te betalen, zodat er ook mensen aan de slag gaan met kennis van zaken.