Nepnieuws Rabobank

De Rabobank houdt zich graag met voeding bezig, maar neemt de inhoud helaas niet zo nauw. Zo werken ze samen met Rens Kroes die alles weet van marketing, maar helaas weinig van voeding. Ze verkoopt appelzijn die veel te duur is met claims die wettelijk zijn verboden en ook niet kloppen. Ook werken ze graag samen met Tamara de Weijer, een arts die voeding leuk vindt en daar graag over communiceert maar daarin niet is opgeleid. Ze deelt wat ze wel leuk vindt klinken. Een aantal van mijn volgers vroegen me waarom Rabobank voor voeding niet met deskundigen werkt. Ik stelde de vraag aan de afdeling vitaliteit en een aantal communicatiemensen van Rabobank maar ze wilden geen antwoord geven. Daarom stel ik nu de vraag aan mijn lezers. Waarom denken jullie dat Rabobank niet beter checkt of iemand deskundig is?

 

 

Een aantal maanden geleden stuurde een paar mensen mij een filmpje dat de Rabobank deelde en waarin Tamara de Weijer aan het woord was. Zoals de inleider zegt ‘het valt niet mee om de juiste weg te vinden met betrekking tot gezonde voeding.’ Dat blijkt helaas weer uit het verhaal van Tamara.

TERUG NAAR DE OORSPRONG MAAR LAAT VOEDINGSADVIEZEN OVER AAN DESKUNDIGEN

Het is uiteraard heel goed dat Tamara vakgenoten adviseert terug te gaan naar de oorsprong. Helemaal mee eens, maar voeding/leefstijl is wel een vak en niet iets dat je erbij doet. Zoals Tamara zelf aangeeft is ze niet opgeleid in voeding. En ook niet als wetenschapper. Ze noemt alleen die onderzoeken die goed passen bij haar mening. Dat heeft weinig met wetenschap te maken. Ook is het opmerkelijk dat haar onderbouwing niet klopt. Zo blijkt uit de Voedsel Consumptie Peiling dat volwassenen gemiddeld 22 kilo toegevoegd suiker per jaar eten en niet 50 kilo.

HET GAAT WEL OM ENERGIEBALANS MAAR HET IS OOK SLIM OM IETS TE KIEZEN MET GEZONDE VOEDINGSSTOFFEN

Een kcal is een energetische waarde. En voor je gewicht is een kcal dus wel een kcal. Uiteraard is het wel slimmer om iets te eten met zinnige voedingstoffen. Je hoeft geen kcal te tellen, maar ze tellen wel als je af wil vallen.

VERKEERDE VOEDINGSADVIEZEN GEVEN KAN MENSEN OOK SCHADEN

Artsen leggen een eed af dat ze mensen niet bewust schaden. Goed dat er aandacht is voor leefstijladviezen. Maar voedingsadviezen geven terwijl je daar te weinig van weet kan mensen ook schaden. Waarom geldt de eed voor artsen die zich met leefstijl bezighouden ineens niet meer? Als artsen nu eens gewoon zouden herhalen dat mensen wat betreft voeding meer groente en fruit zouden moeten eten en minder snacks, koek en snoep en de rest aan deskundigen overlaten. Zou dat niet een beter idee zijn? Als je als arts onderbouwd advies wilt geven kun je altijd ook alsnog de opleiding diëtetiek gaan volgen.

DOEL VAN DE RABOBANK

De Rabobank investeert in gezonde voeding. Het is dan wel belangrijk om te weten dat de Richtlijnen goede voeding zodanig zijn opgesteld dat ze de kans op de tien meest voorkomende ziektes (waaronder diabetes type 2) verkleinen. Die adviezen gelden in de basis ook voor mensen met ziektes. Dan kunnen wel aanvullende adviezen van toepassing zijn. Maar er is geen onderbouwde reden om mensen bang te maken voor koolhydraten. Ook niet in het geval van Diabetes type 2 bleek uit een review van Hanno Pijl. De kwaliteit van de koolhydraten is veel belangrijker dan de kwantiteit. Dus de ‘goede’ koolhydraten: kies voor volkoren zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta in plaats van wit brood, witte pasta, koek of snoep. Het advies van de Gezondheidsraad is immers om dagelijks gemiddeld 90 gram volkoren te eten. Koolhydraatarme voeding verhoogt het risico op hart- en vaatziektes en dus de kosten van de zorg. Waarom zou Rabobank kiezen voor adviezen die de zorg juist duurder maken in plaats van goedkoper?

NOG WAT DETAILS VOOR DE LIEFHEBBER

Voor de liefhebber nog wat details die in de presentatie werden genoemd. De hoeveelheid suiker zie je niet bij ingrediënten maar bij voedingswaarden. Stevia is geen suiker, maar een zoetstof. Zoetstoffen heb je niet nodig, maar zorgen niet voor wennen aan een zoete smaak. Een verschil tussen de hoeveelheid suiker in een zoete of zure appel is nihil. Bruin brood is nooit volkoren. Het is alleen volkorenbrood als het gemaakt is van 100% volkorenmeel. Als je liever vaker eet dan drie keer per dag is dat geen bezwaar. Een vast patroon (met maximaal zeven eetmomenten) is belangrijker dan per se drie keer eten. Uiteraard kies je op die extra momenten dan wel voor iets voedzaams in plaats van snacks, koek en/of snoep.

In het kookboek van Tamara staan ook meningen die niet aansluiten bij de wetenschap. Zo wordt niet uitgelegd dat je niet te veel verzadigd vet binnen moeten krijgen. Die kans bestaat wel als je haar recepten volgt, want ze gebruikt veelvuldig kokosvet. Hetgeen ze over zuivel schrijft is ook niet gebaseerd op feiten. Er is niets mis met zuivel (uiteraard zonder rare smaakjes met toegevoegd suiker).

‘Ik ben nog niet zolang geleden verhuisd en nog bezig met het inrichten van mijn huis. Dat vind ik heel leuk. Ik vermoed dat ik binnenkort door Rabobank wordt uitgenodigd als binnenhuisarchitect.’

Disclaimer

Ik heb echt maanden geprobeerd een antwoord te krijgen van de Rabobank maar dat is mislukt. De toon van de mails werd steeds vinniger. Treurig dat het ook bij de Rabobank gaat om geld verdienen en niet om gezondheid van mensen. Ze maken hierdoor de zorg onnodig duurder.