Skip to content

Nederland Roeptoeterland

Als je me een tijd geleden had gevraagd of ik een dergelijk scherp blog zou schrijven, zou ik zeggen dat ik me dat niet kon voorstellen, want ik was tot eind 2018 de aller allergrootste fan van Nederland Voedselland en daarmee het Portaal. Ik schrijf dit blog echter om twee redenen:

  1. de consument heeft recht op het correcte verhaal
  2. stakeholders hebben recht op een redactie met oog voor belang van stakeholders

 

 

 

 

Het correcte verhaal

Ik heb een persoonlijke missie en dat is dat ik vind dat de consument het recht heeft op de juiste feiten. Daar doe ik alles voor. Meestal helaas onbetaald en dus in eigen tijd. Mijn doel is nooit iemand te irriteren, maar wel te zorgen dat de consument niet wordt bedonderd. Als iets dus niet klopt en ik zie dat dan stel ik daar vragen over. Iedereen kan fouten maken. Als informatie feitelijk onjuist is verwacht ik echter wel dat het wordt gecorrigeerd. Nederland Voedselland weigerde dat bij dit stuk ondanks herhaaldelijk aandringen van meerdere mensen. Ze bleven hun foutieve tekst verdedigen. Soja voor humane voeding leidt niet tot ontbossing in de Amazone. Overigens wordt er trouwens al sojamelk gemaakt uit Nederlandse sojabonen. Dat is helemaal niet nieuw. In het stuk staat ook nog het woord sojamelk. Dat is warenwettelijk verboden. Uiteraard roepen zoveel vragen over één stukje vragen op over de betrouwbaarheid van dit platform. Zeker omdat het me al meerdere malen bij artikelen is opgevallen dat ze het niet in een breder perspectief plaatsen maar gewoon een leuk stukje tikken in plaats van het onderwerp te onderzoeken. Lekker makkelijk, maar dat is geen journalistiek. Ik wil het niet zeggen want ik vind dat erg negatief. Maar het lijkt er toch op dat wie betaalt bepaalt.

‘Vandaag blijkt dat de oplossing van de directeur van Het Portaal niet is om samen een goed gesprek te voeren,, maar hij stelt voor elkaar te negeren. Ik ben er echter voor de consument en het lijkt me goed voor hen dat ik voortaan hun stukken op mijn site in een groter perspectief plaats en corrigeer als ze niet kloppen.’

Redactie met oog voor het belang van stakeholders

Dat het platform geen correcte informatie plaatst is al erg genoeg, maar dat ze dan ook nog via een direct message een extreem onbeleefde tweet sturen en me daarna, na openbaar maken  van deze tweet*, blokken op twitter maakt ze nog onbetrouwbaarder. Als je feedback niet serieus neemt lijk je niet open te staan voor een brede discussie. Dat is apart als je communiceert dat je een balans zoekt tussen gesprekspartners uit verschillende hoeken van de keten.

Een communicatiebureau dat zo agressief communiceert kan zelf blijkbaar niet communiceren. En sowieso is een partij die mensen blokt die hen aanspreken op juiste informatie geen betrouwbare bron van informatie. Op hun site schrijven ze ‘Het klinkt simpel, maar volgens Het Portaal draait succesvol ondernemen en organiseren in de basis om het zoeken naar win-winsituaties. Alleen als je waarde creëert voor alle betrokkenen – dus niet alleen de aandeelhouders – heb je duurzaam bestaansrecht‘ Nou, blijkbaar is dat voor hen zelf dus ook niet zo simpel. Deze escalatie is nergens voor nodig. Waarom hebben ze de afgelopen maanden nooit de telefoon gepakt en gevraagd hoe het voor mij is zoals zij met me omgingen? Ik ben fel op inhoud, maar ook altijd aanspreekbaar en op zoek naar verbinding. Het Portaal was dat dit jaar ineens niet meer.

Oproep aan betalende partners Nederland Voedselland

Sommigen van jullie vinden mij soms best lastig maar ik ben nooit tegen een bedrijf, maar altijd voor de juiste informatie voor de consument. Ik stak veelvuldig. ook in jullie belang, mijn nek uit voor Nederland Voedselland. Door mij kenden best veel mensen het initiatief. Ik verdiende daar in 2,5 jaar tijd in het totaal ongeveer 1.000 euro mee en besteedde er maanden tijd aan. Ik ondersteunde het platform met factchecking. Ik wil niet meer voor ze werken, maar ik hoop wel dat jullie aan zullen geven dat een dergelijk gedrag onacceptabel is niet alleen richting mij maar uiteraard naar iedereen. En een tip: je kunt er ook mee stoppen en de dialoog via mij voeren. Ik maak het je misschien niet gemakkelijk, maar iedereen weet dat ik sta voor eerlijke communicatie en niet te koop ben.

Oproep aan mijn lezers

Als de werkwijze van Nederland Voedselland je ook stoort, help me dan door de redactie een bericht te sturen. Hun mailadres is redactie@nederlandvoedselland.nl, op twitter zijn ze bereikbaar via @NLVoedselland. Ik wil voorstellen dat je zowel meldt dat je correcte informatie verwacht, als dat ze met respect met mensen omgaan die op een correcte wijze inhoudelijke vragen stellen.

Disclaimer

Ik schrijf dit blog niet omdat ik niet meer onbetaald of betaald met ze samenwerk. Ja, je mag gerust weten dat ik echt diep gekwetst ben door de manier waarop dat gebeurde. Ik heb nog steeds geen enkel idee waarom beloften door de directeur niet werden nagekomen. Terwijl ik me nog nooit ergens zo hard voor heb ingezet zonder persoonlijk belang, werd ik als grof vuil opzij geschoven. Zonder uitleg, zonder gesprek, wel met een aantal mails met zinnen met een zelfde agressieve toon zoals in bovenstaande tweet. Voor diegene die gemist hebben wat er eerder is gebeurd en er meer van willen weten lees dan even dit.

PS

Dit blog is niet mijn gebruikelijke werkwijze, maar na zes maanden contact proberen te krijgen met Het Portaal en een onterechte blokkade houdt het voor mij ook een keer op. Ook mijn oneindige loyaliteit heeft een grens.

* zoals altijd gaf ik ze de ruimte het met mij alleen (dus niet openbaar) op te lossen door ze een mail te sturen met de opmerking dat een excuus op zijn plaats was. Die mail negeerden ze echter. Ik heb zo’n 9 uur gewacht.

Scroll To Top