Waarom ik mevrouw volkoren ben

Als je me volgt weet je dat ik het regelmatig over volkoren producten heb. Ik probeer supermarkten zo ver te krijgen dat ze meer volkoren in het schap leggen, maar dat lukt niet echt heel goed. Niet omdat mensen dat niet willen eten. Ik deed een keer een steekproef en er waren weinig mensen die per se geen volkoren brood wilden. De marge op volkoren producten zal vermoedelijke lager zijn dan op andere producten. In een supermarkt is dat helaas vooral de drijfveer.

Waarom vezels?

We hebben vezels nodig voor een goede stoelgang. Voor je stoelgang is het ook belangrijk om voldoende te drinken en genoeg te bewegen. Verder geven vezels een verzadigend gevoel. Ook zijn ze belangrijk voor het voorkomen van een aantal ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Welke vezels precies?

Er zijn verschillende soorten vezels die allemaal een verschillend effect hebben op onze gezondheid en daarom niet kunnen worden weggelaten. Dat betekent dus dat als je veel groente en fruit eet, nog steeds de vezels van volkoren nodig hebt. Het is verder belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels, en niet de vezels alleen omdat lijkt dat losse vezels een ander effect hebben op je gezondheid.

Hoeveel vezels?

Het advies voor volwassenen is ca. 30 tot 40 gram vezels per dag. Ook als je gezond eet is dat best lastig om te halen. Daarom is het sowieso slim om in plaats van witte producten altijd te kiezen voor de volkoren variant.  Verder haal je de aanbeveling als je dagelijks eet:

  • voldoende volkoren producten (90 gram per dag):
  • 250 gram groente
  • 200 gram fruit
  • 25 gram ongezouten noten
  • af en  toe peulvruchten: bonen, linzen etc.

Waar zitten ze in?

Volkoren brood 1 snee (35 gram)     2,3 gram vezels
Wit brood 1 snee (35 gram)               0,9 gram vezels
Zilvervliesrijst (75 gram)                   2,3 gram vezels
Witte rijst (75 gram)                            1,0 gram vezels
Pasta volkoren (75 gram)                  3,2 gram vezels
Pasta wit (75 gram)                             1,0 gram vezels
Groente (250 gram)                            3,3 gram vezels
Fruit (200 gram)                                  3,4 gram vezels
Noten (25 gram)                                  1,5 gram vezels
Bonen (75 gram)                                 5,6 gram vezels

Laatste tip

Mensen gebruiken voor hun stoelgang soms langdurig zemelen. Dat is niet handig omdat mineralen zoals calcium, ijzer en zink zich binden aan het fytinezuur in zemelen waardoor deze mineralen dan niet of minder kunnen worden opgenomen.