Verzadigd vet

Afgelopen donderdag las ik een aantal opgewonden tweets over verzadigd vet naar aanleiding van dit onderzoek. Dat werd met zo’n stelligheid gebracht dat het zelfs mensen die goed weten hoe het in elkaar zit aan het twijfelen werden gebracht. Er was weinig aan de hand, maar er werd volop gesuggereerd dat de voedingsadviezen zouden zijn veranderd. Dat is niet het geval. Het advies is nog steeds om niet meer dan 10% van je kcal-inname te eten als verzadigd vet. Om een beeld te geven: bij 2000 kcal is dat 22 gram verzadigd vet. Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet. Als je snacks en koekjes eet is er dan geen ruimte voor volle zuivel en roomboter. Uiteraard kun je dan beter de snacks en koekjes weglaten maar dat is voor veel mensen niet de realiteit.

 

 

Wetenschappelijk onderzoek beoordelen

Sommige mensen die geen onderzoek kunnen beoordelen noemen onderzoek onzin, tenzij het hun persoonlijke mening bevestigt. Als je dat opvalt moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Hoewel de hoofdlijnen in voeding redelijk stabiel zijn kunnen er uiteraard dingen veranderen. De kans dat iets totaal anders wordt is echter niet heel groot. Dat komt omdat de nieuwe inzichten afgewogen worden ten opzichte van eerder onderzoek. Op basis van al het beschikbare onderzoek wordt uiteindelijk een conclusie getrokken.

Als je iets heel stelligs leest met een onverwachtse conclusie gaat het meestal om een persoonlijke mening en niet over hetgeen in het onderzoek staat.

Soort onderzoek

Het is een reactie op een draft (concept) van een consensusdocument van de WHO. Dat staat als bewijs laag in de piramide van evidence en heeft dus geen hoge bewijskracht.

Wat zijn de belangen: competing interests

Als je zelf geen onderzoek kunt lezen, kun je  wel kijken bij het kopje ‘competing interest’. Daar kun je zien door wie onderzoekers betaald worden. In dit geval is het een hele pagina met wetenschappers die betaald worden door de zuivelindustrie. Het betekent niet per definitie dan dat de informatie uit het onderzoek niet klopt, maar het is dan wel slim extra kritisch naar de conclusies van het onderzoek te kijken.

Zuivelindustrie promoot graag de voedingsmatrix

Het onderzoek gaat over verzadigd vet in zuivel. Juist omdat de conclusies van dit onderzoek naadloos aansluiten bij hetgeen de zuivelindustrie graag wil is het opletten geblazen. Dat de voedingsmatrix een rol kans spelen lijkt me persoonlijk aannemelijk, maar hoe dat nu zit is onduidelijk. Uit dit onderzoek kunnen we niet concluderen dat we onbeperkt verzadigd vet kunnen eten, ook niet uit zuivel.

Hoe zit het ook al weer precies?

Er is niets dat we onbeperkt kunnen eten en dat geldt dus ook voor verzadigd vet. Wil je precies weten hoe dat zit? Dat legt Carlo Kool hier heel helder uit. 

Disclaimer

Het maakt mij niet uit wat de consensus is, wel vind ik verdrietig dat er professionals zijn die niet hun best doen de consument zo goed mogelijk te informeren over de laatste stand van zaken.