Magioni: is dat geen nepgroente?

Nee en ja. Uiteraard gebruiken ze echte groente. Maar die bewerkte groenten hebben niet hetzelfde effect als gewoon groente eten. Uit onderzoek blijkt dat het juist om het volume gaat waar je dan ook nog eens flink op moet kauwen. Dat aspect ontbreekt als je van groente pulp maakt. Je kunt dit vergelijken met het drinken van sinaasappelsap en het eten van sinaasappels. Een glas sap klok je zo weg. Met het eten van drie sinaasappels ben je echter wel even bezig.

 

‘De conclusie is dat dit product dus geen vervanger is voor groente die je zelf klaarmaakt.’

 

 

Groente is meer dan sla

Manon van Essen die de producten ontwikkeld heeft, zei in een uitzending van Pauw ‘ik heb zo’n hysterische hekel aan sla.’ Ze vindt groente suf. Dat vind ik persoonlijk nu suf! Ik snap best dat je niet alle groente lekker vindt, maar er zijn zoveel soorten en manieren om ze klaar te maken. Het zegt denk ik meer over de kooktalenten van Manon zegt dan over of groente lekker is.

Gezond voor de producent in plaats van consument

Dit soort producten zijn momenteel erg flitsend maar hebben niets met gezondheid te maken. Hoogstens met de gezondheid van het bedrijf van de producenten. Het roept bij mij de vraag op of het niet echt eens tijd wordt voor een ‘MVO-marketeer.’ Daar versta ik onder: een brandmanager die zich ook heeft verdiept in de inhoudelijke voedingsaspecten  van het product zodat voorkomen wordt dat er onterechte claims rondzingen omdat de brandmanager eigenlijk niet wist wat juist was en wat niet.

PS

De pizza van Magioni bevat wit meel en groentepulp. Met minder kcal en minder zout is het een minder slechte keuze dan een ‘gewone’ pizza maar dat betekent niet dat het een gezonde keuze is en de claim healthy zet mensen dus op het verkeerde been.

Het zal nu nog niet veel invloed hebben op de gezondheid omdat er dagelijks 13.000 pizza’s worden verkocht in 8 landen. Per land is dat gemiddeld ca. 1.600 pizza’s per dag. Laten we voorkomen dat dit er veel meer worden omdat mensen denken dat ze zo dan hun dagelijkse 250 gram groente binnen kunnen krijgen.