Waarom geeft Becel geen antwoord?

Een deel van Unilever is verhuisd en heet nu Upfield. Dat geldt ook voor de producten van Becel. De communicatie is er niet op verbeterd. Kreeg ik eerder altijd correcte antwoorden. Die tijd is helaas voorbij. Ik heb mijn vraag tweemaal aan hen voorgelegd maar krijg geen antwoord. Misschien wel na de publicatie van deze post. Ja, 9 oktober heb ik een antwoord gekregen en de tekst aangevuld.

In mijn les over productkennis nemen studenten altijd een product mee dat onduidelijk is voor hen of hun toekomstige klanten. We pluizen dan samen het etiket uit. Een student nam Becel Olie Blend met Olijfolie mee.

 

 

 

 

Op het etiket staat: ‘de benodigde dagelijkse inname die bijdraagt aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte is 2 gram omega 3 (alfalinoleenzuur) en 10 gram omega 6 (linolzuur)’. De adequate inname (gebruikt als er geen aanbevolen hoeveelheid is) is voor omega 3: 1% van je energie. Dat is bij 2.000 kcal zo’n 2 gram per dag. Voor linolzuur (en omega 6 vetzuur) is dit: 2 % van je energie. Dat is bij 2.000 kcal zo’n 4 gram per dag. Waar de 10 gram van Becel vandaan komt was in eerste instantie onduidelijk. Upfield (eerder Unilever) geeft aan dat dit een verplichte declaratie is die vanuit de Europese wetgeving (zie pagina 6) wordt opgelegd.

Verder staat op het etiket dat het drie keer meer omega 3 bevat dan enkel olijfolie. Ik denk dat klanten moeten denken dat dit veel is, maar olijfolie bevat nauwelijks omega 3, namelijk 0,5 gram omega 3 per 100 gram. Ter vergelijking: lijnzaadolie bevat bijvoorbeeld 54 gram omega 3 per 100 gram