Is A2- melk gezonder?

A2-melk is dat nu gezonder? Ik sprak al een tijd geleden een leverancier die dat met zoveel overtuiging vertelde dat ik zelfs niet wist of het nu een marketingverhaal was of dat er toch wel een kern van waarheid in zat.

70% is A2-melk

In melk zitten verschillende soorten eiwitten. De ene koe maakt andere eiwitten dat de andere koe. De bekendste varianten zijn A1 en A2. De moderne koeien zouden A1 geven en oerkoeien A2. Als het woord ‘oer’ gebruikt verschijnt in mijn hoofd altijd ‘pas op dat riekt naar marketing’. 70% van onze melk is A2-melk.

 

 

Onderzoek bij dieren zegt weinig over mensen

80% procent van de eiwitten in melk is caseïne. Het bèta-caseïne eiwit komt voor in een A1-variant en een A2-variant. Bij de vertering van A1 bèta-caseïne kan de stof BCM-7 worden gevormd. Op basis van onderzoek in een reageerbuisje en bij dieren is het idee ontstaan dat BCM-7 schadelijk zou zijn voor mensen. Het zou het risico op autisme, hart- en vaatziekten en diabetes type 1 kunnen verhogen.  Er is echter geen bewijs dat dit voor mensen ook geldt. A2 is ook niet beter als je een koemelkallergie hebt. Er wordt daarvoor verwezen naar een onderzoek onder 600 Chinese mensen. Vooraf was niet voldoende vastgesteld hoe gezond deze mensen waren, waardoor je aan de conclusies van het onderzoek weinig hebt. Meer details kun je hier lezen.

Er is dus voor je gezondheid geen reden om voor A2-melk te kiezen.

PS koemelkallergie is iets anders dan lactose-intolerantie

Koemelkallergie is iets anders dan lactose-intolerantie. Koemelkallergie komt vooral voor bij baby’s die er vaak over heen groeien. De baby kan dan niet tegen koemelk. Als de baby borstvoeding krijgt kan de moeder ook geen koemelk gebruiken. Ga dan naar een diëtist voor een passend advies. Bij een lactose-intolerantie kun je lactose niet goed verteren. Vaak kun je dan verspreid over de dag wel twee consumpties lactose verdragen.