Kunnen we toch onbeperkt zout eten? Nee!

Recent verscheen in de Lancet een onderzoek dat minder zout niet zou helpen bij hart- en vaatziekten. Dat leek mij onwaarschijnlijk en daarom zocht ik dat voor je uit.

De informatie komt uit de PURE-studie. De deelnemers zijn voornamelijk mensen uit Azië. Uit het onderzoek zou blijken dat we veel meer zout kunnen eten dan de huidige aanbeveling. Er zijn twee belangrijke knelpunten waarom de conclusies uit dit onderzoek niet juist zijn.

 

 

 

 

 

De gebruikte meetmethode geeft een verkeerd beeld

Als je goed de hoeveelheid zout wil monitoren zul je dat een hele dag moeten volgen. De gouden standaard is een 24 uurs meting van meerdere dagen. Nu begrijp je vast wel dat dit logistiek te complex is om dit voor onderzoek uit te voeren bij grote groepen mensen. Dat is in dit onderzoek dus ook niet gebeurd. Ze namen slechts 1 meting. Met behulp van een formule stellen ze een berekende 24-uurs meting vast. Met de gebruikte formule wordt de zoutinname met 3 gram per dag overschat, waardoor het onterecht lijkt of  we meer zout zouden kunnen eten zonder dat dat gezondheidseffecten heeft.

Het leven in Azië is anders

Verder is het leven in Azië niet vergelijkbaar met dat in Nederland en kun je conclusies als die al zouden kloppen niet zomaar overnemen voor Nederland.

De aanbeveling is en blijft maximaal 6 gram

Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,7 gram zout per dag en vrouwen 7,4 gram per dag. Om te kijken of je te veel zout eet heeft de Nierstichting deze Zoutmeter ontwikkeld.

Wat weet jij over zout?

Verder kun je door de Zoutquiz in te vullen kijken wat je zelf weet over zout. Het helpt in ieder geval als je minder pakjes en zakjes eet en zelf geen zout toevoegt aan je eten.

De details over de metingen kun je hier nalezen als je dat graag wil.