De hoeveelheid suiker in ketchup is fakenieuws

De hoeveelheid suiker in ketchup is fakenieuws

Binnenkort geeft Kraft Heinz bij het Food Future Event een presentatie in het kader van transparantie. Kraft Heinz gaat uitleggen waarom ze zelf zo tof vindt dat ze ketchup met 50% minder suiker hebben gemaakt. Waarom ze dat in vredesnaam op een dag over transparantie delen. Ik begrijp het werkelijk niet.

Een portie tomatenketchup bevat 3 gram suiker

Het reduceren van suiker in een product waarin nauwelijks suiker zit lijkt me een voorbeeld van iets dat juist niet transparant is. Een portie tomatenketchup (15 gram) bevat 3 gram suiker (deels van de tomaat), als je dat halveert eet je per portie dus 1,5 gram suiker minder. 1,5 gram is minder dan een half suikerklontje. Dat is dus volstrekt onbelangrijk voor je gezondheid.

 

 

Advies World Health Organisation (WHO)

De World Health Organisation adviseert maximaal 10 energieprocent suiker uit vrije suikers. Bij een inname van 2000 kcal is dat 50 gram suiker. Ook ten op zichte van deze 50 gram is 1,5 gram niets.

Ketchup met minder suiker is marketing

Transparant zou zijn dat je een dergelijk product zonder enige toegevoegde waarde niet maakt maar uitlegt dat deze minimale hoeveelheid suiker niet relevant is voor je gezondheid. Overigens is in plaats van suiker zoetstof toegevoegd. Ik vermoed zo dat mensen die heel nerveus zijn over elk korreltje suiker niet direct staan te juichen als er een zoetstof (dus een E-nummer) is toegevoegd. Ik heb Kraft Heinz meerdere malen gebeld maar ik werd niet teruggebeld. Ik ben zo benieuwd waarom Heinz Kraft van mening is dat dit een goed voorbeeld is van transparantie terwijl het tegendeel waar is. Ik vermoed dat ze dit niet gaan uitleggen, maar wellicht word ik verrast.

Hoe eet je wel minder suiker?

Wil jij graag gezonder eten? Bedenk dan dat je niet alleen aankomt door het eten van suiker maar van elke kcal. Wil jij graag suiker beperken om gezondere keuzes te maken. Dat doe je niet door te verzanden in onnodige details zoals tomatenketchup 50% minder suiker. Maar wel door  minder/geen frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, ‘healthy’ repen, gebak en sauzen te gebruiken.