Geen frisdrank meer met suiker op scholen?

Vorige week meldde het NOS-journaal dat er geen frisdrank met suiker meer op scholen zou worden verkocht in de automaten. Maar wat denk jij, is dat ook zo? Vul hier de poll (via twitter) in. De poll is inmiddels gesloten.

Poll

Uit de poll blijkt dat het grootste deel van mijn volgers denken dat dit niet juist is. Hoewel ik de vraag zo niet heb bedoeld bleken mensen te denken dat het slechts bij een voornemen zou blijven. Dat zal niet zo zijn. Wel zal een deelvan het assortiment nog wel suiker bevatten.

Frisdrank met minder suiker blijft in automaten

Ik zocht het uit, omdat ik een reactie van Coca-Cola iets anders las dan dat de NOS communiceerde. Toen ik het uitzocht bleek dat de NOS (zoals vaker) de informatie niet juist had overgenomen. De traditionele frisdranken, de frisdrank met alleen suiker, verdwijnt van scholen. De frisdranken met minder suiker blijven wel in de automaten. Dat betekent dus niet dat als je iets uit een automaat haalt daar geen calorieën meer in zitten. Maar het zijn er wel (veel) minder, als je tenminste niet voor vruchtensappen kiest.In de automaten worden ook in 2018 nog wel frisdrank met minder calorieën en vruchtensap verkocht.  Er bestaan verschillende soorten frisdranken met minder calorieën. Er zijn laagcalorische, calorievrije frisdranken en verschillende soorten water. Van een calorievrije drank (ook light genoemd) mag je spreken als deze minder dan 4 kcal/100 ml bevat en een laagcalorische drank als deze minder dan 20kcal/100ml bevat. Als je het staatje bekijkt kun je zien dat het vreemd is dat vruchtensap niet wordt verwijderd uit de automaten. Welk deel van het restant nog kcal bevat is onbekend.

Welke (fris)drank
Hoeveel kcal per glas (200 ml)
Traditioneel
80 kcal
Appelsap
92 kcal
Laagcalorisch
Minder dan 40 kcal
Calorievrij (light)
Minder dan 8 kcal

Zuur niet goed voor je tanden

Wat veel mensen niet weten is dat alle  frisdranken,dus ook ook lightfrisdranken buiten de schijf van Vijf vallen omdat de zuren het tandglazuur aantasten en tanderosie veroorzaken. Ook fruit bevat die zuren, maar die bevatten ook zinnige voedingsstoffen. Toch kun je dat beter ook niet de hele dag dooreten.

Conclusie

Dat traditionele frisdrank niet meer wordt verkocht is een stap in de goede richting. Kies in plaats van traditionele frisdranken liever voor water en/of thee (zonder suiker en thee zonder smaakje omdat:
  • Het drinken in de automaten kan in 2018 nog wel calorieën bevatten.
  • Voor je tandglazuur is geen enkele frisdrank een goede keuze is.
Omdat Coca-Cola altijd voorop loopt wil ik hen uitdagen dit heel helder te communiceren. Ik verwacht eerlijk gezegd wel dat ze dat zullen doen.  Eerder zag ik een commercial van hen op tv over de ‘groene Cola’ met een banner dat het nog wel suiker bevat.  Ook communiceren al communiceren ze dat ook light niet goed is voor je tandglazuur.

Disclaimer

Ik schrijf deze post op eigen initiatief en uiteraard niet op verzoek van Coca-Cola. Ik drink, adviseer en promoot geen frisdrank. Maar ik vind het fijn een dialoog te kunnen voeren met bedrijven hoe iets precies in elkaar zit.
Vrijdag besprak ik dit onderwerp in de les met mijn gewichtsconsulenten. Het is mooi om te zien dat zij wel de nuances door hadden voordat ik het uitlegde. Ik zie dan goed hoe onze studenten zich onderscheiden van .veel collega’s. Wil jij dat ook kunnen? We starten in september weer. Je kunt je hier aanmelden.