Zijn koolhydraten daadwerkelijk schadelijker dan vet?

Zijn koolhydraten daadwerkelijk schadelijker dan vet? Je zou het bijna denken, want je leest het overal. Maar betekent dat het ook waar is? Welnee!  De juiste conclusie van het onderzoek is dat mensen die erg arm zijn en daardoor weinig eten hebben eerder ziek worden en overlijden omdat ze geen geld hebben voor een arts en/of ziekenhuis.

Wat werd onderzocht

Het PURE is een observationele studie wardoor het alleen hypothesevormend is. Er kunnen geen definitieve conclusies uit worden getrokken.  In het onderzoek werden 135.000 mensen 7,5 jaar gevolgd die verschillende hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten aten.

 

 

Hoeveelheden koolhydraten

De hoeveelheid koolhydraten varieerde van 47 tot 74 energieprocent. Veel meer dan we in Nederland eten. Volgens de Voedsel Consumptie Peiling is dat gemiddeld 45 energieprocent koolhydraten.

Hoeveelheden eiwitten en vetten

Maar laten we er nog eens iets verder naar kijken. Als je heel veel koolhydraten eet, eet je automatisch minder vet en eiwit.  Dat varieert in de landen in de studie voor vet van 18 tot 30 energieprocent.  In Nederland is dat voor vet volgens de Voedsel Consumptie Peiling 34 energieprocent en dus meer.  In de studie wordt geconcludeerd dat er een associatie is tussen het meer eten van verzadigde vet en het sterftecijfer. Maar mensen die meer verzadigd vet eten blijken ook meer eiwit te eten en dat  beïnvloedt het sterftecijfer.

Gezien de hoeveelheden koolhydraten, vet en eiwit die we in Nederland eten  zijn de conclusies  van deze studie sowieso niet bruikbaar voor ons land.

Kwaliteit van de voeding

Alle koolhydraten worden bij elkaar genomen. Maar in arme landen is bekend dat er veel geraffineerde koolhydraten worden gegeten zoals witte rijst. Dit zijn voedingsmiddelen met weinig/geen vitamines en mineralen. Een chronisch gebrek aan vitamines en mineralen kan je gezondheid negatief beïnvloeden.

Vervangen van verzadigd vet door wat

Uit eerdere studies bleek al dat het vervangen van verzadigd vet  door geraffineerde (!) koolhydraten ongunstig is voor onze gezondheid. Er is dus niets nieuws onder de zon.

Zullen we voortaan weer eerst nadenken voordat we klakkeloos iets delen dat  niets zegt over de situatie in Nederland? Doe als Liesbeth, denk eerst na voor je iets deelt!

Wil jij zelf leren nadenken? We leren je het graag!