Hebben zoetstoffen invloed op je bloedglucose?

Het wetenschappelijke standpunt is dat zoetstoffen geen invloed hebben op je bloedglucose. Maar is dat ook zo? In mijn les aan gewichtsconsulenten vertelde ik dat sorbitol en mannitol in de lever deels worden omgezet in fructose. Waarop een slimme student zei ‘maar waarom geeft het dan geen insulinerespons?‘ Ik stelde deze vraag aan het Kenniscentrum Zoetstoffen, die me gisteren een antwoord stuurde dat ik gebruik voor deze post. Ze passen de informatie op hun website aan.

Zoetstoffen kun je onderscheiden in extensieve en intensieve zoetstoffen. Voor het effect van zoetstoffen op de bloedglucosewaarden en daarmee op de insulinerespons is het ook belangrijk om dit onderscheid te maken.

 

 

 

Intensieve zoetstoffen

Intensieve zoetstoffen zijn zoetstoffen die veel zoeter zijn dan suiker. Voorbeelden hiervan zijn o.a. aspartaam en steviolglycosiden (‘steviadeel’ dat in voeding is toegestaan). Ze bevatten geen of zeer weinig kcal. Intensieve zoetstoffen hebben geen invloed op de bloedglucosewaarden en zijn dus ook geschikt voor mensen met diabetes.

Extensieve zoetstoffen

Extensieve zoetstoffen (polyolen) zijn zoetstoffen die iets minder of even zoet zijn als suiker. Voorbeelden hiervan zijn o.a. sorbitol, mannitol en erythritol. Ze bevatten wel kcal, maar minder dan kristalsuiker. Extensieve zoetstoffen leiden wel tot een verhoging van de bloedglucosewaarde na consumptie en dus tot een insulinerespons. Deze stijging is echter veel minder groot dan na de consumptie van kristalsuiker. De EFSA (Europese wetgever) schreef er dit stuk over. Dit geldt zowel voor gezonde mensen als voor mensen met diabetes. Dit komt doordat de polyolen minder goed en minder snel verteerd en opgenomen worden in vergelijking tot suiker/glucose.

Wel of geen zoetstoffen?

Als je minder zoet wil gebruiken is de stap van suiker naar geen ‘toegevoegd’ zoet mogelijk wat groot voor je. In dat geval kunnen zoetstoffen een alternatief zijn. Ze zijn veelvuldig getest en veilig. Dat betekent niet dat je ze nodig hebt. Voeding waar zoetstoffen inzitten is meestal voeding die je eet omdat je het lekker vindt en niet vanwege de gezonde voedingsstoffen. Het is verstandig niet te vaak iets lekkers te eten zonder of met weinig zinvolle voedingsstoffen. Als je dat wel doet zou ik kiezen wat je dan het allerlekkerste vind of dat nu met of zonder zoetstoffen is. Genieten hoort ook bij het leven 😉

Wat een voorrecht dat ik les mag geven aan studenten die zo kritisch de lesstof beoordelen: jullie vraag was terecht 🙂

Wil je meer weten over suiker en zoet? Volg ons dan op onze Facebookpagina Sweet Control.

Meer weten over zoetstoffen? Kijk dan op deze pagina van het Kenniscentrum Zoetstoffen.