Waarom is Foodwatch bang voor mueslibollen?

Foodwatch adviseert in haar laatste campagne dat we deze mueslibollen niet zouden moeten eten vanwege de enorme hoeveelheid suiker. Het suiker uit deze mueslibollen komt voornamelijk uit rozijnen en krenten, die nu eenmaal van nature suikerrijk zijn. Voor een bolletje van 60 gram is 9,8 gram suiker uit rozijnen en krenten. Het restant 1,2 gram suiker is afkomstig uit het volkorenmeel, de havervlokken en dextrose. Dextrose wordt toegevoegd om het meel beter te laten rijzen. Na het rijzen zit die deztrose niet meer in het product.

Er is dus niets mis met deze volkorenbollen, maar wél met de warenkennis van Foodwatch. Ik schreef er deze column over voor de Levensmiddelenkrant. Ik maak me bezorgd dan een organisatie zonder kennis mensen bang maakt, waardoor mensen steeds meer verzanden in details en vergeten hun eigen gezonde verstand nog te gebruiken.

Er gaat nogal wat mis in deze campagne

  • Ze vergeten te vermelden hoe groot een portie is, waardoor het effect overdreven wordt. Inmiddels heeft Foodwatch er wel cijfers bij gezet. Ik ben bij dat ze mijn blog goed volgen. Ooit komt het dan wel goed met ze ūüėČ
  • Ze schrijven dat het over suikerbommen gaat, terwijl dit slechts voor 2 van de 10 producten geldt. Foodwatch vindt het te veel werk om informatie te onderbouwen. Als je consumenten wil informeren is het wel raadzaam ook even uit te rekenen waar je het over hebt.
  • Ze schrijven dat suiker verborgen is. Het staat vermeld op het etiket. Het zou effectief zijn als Foodwatch dat uitlegt. Maar daarvoor moeten ze dat wel zelf begrijpen. Hier kun jij dat zien hoe dat op het etiket staat.¬†Heb jij liever een lijstje met alle suikernamen? Dat vind je op de site van Sweet Control hier.
  • Ze vergeten uit te leggen dat het om het hele voedingspatroon gaat.
Ik zette de producten die Foodwatch onderzocht even voor je op een rijtje:
Product
Portie
Gram
Gram suiker
Per portie
Gram zout
Per portie
Groentefinish Verstegen
2,5
1,3
0,8
Yofresh Calve
30
3,0
0,5
Pindakaas crunch AH
20
2,6
0,2
Augurken Kuhne
50
5,5
0,6
Framboos yoghurtdrink Jumbo
200
26
0,2
Ardennerpaté cranberry AH
15
1,5
0,3
Tomatenketchup Heinz
17
4
0,3
Groentebouillon AH
10
1,2
5,0
Loempiasaus Inproba
25
13
0,3
Mueslibol Jumbo
60
11
0,7

Hoeveel suiker

De World Health Organisation (WHO) adviseert een maximum van 5 energieprocent aan vrije suikers.  Vrije suikers zijn de toevoegingen en de van nature aanwezige suiker in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. 5 energieprocent is bij een inname van 2000 kcal maximaal 25 gram suiker. In het bovenstaande schema zie je dat je de meeste producten niet hoeft te laten staan voor het suiker, want dat valt reuze mee. Van de 10 producten die Foodwatch op een rijtje zette vind ik vooral de yoghurtdrink van belang. Dit klinkt al een gezond product en als je dat niet checkt en regelmatig drinkt krijg je onnodig veel suiker binnen. Kies liever voor gewone melk of karnemelk. Dat geldt niet alleen voor deze yoghurtdrink maar voor elk merk. Ook de loempiasaus bevat erg veel suiker, maar als het goed is eet je dat maar heel af en toe. De andere 8 producten hoef je niet te mijden vanwege de hoeveelheid suiker.

Hoeveel zout

De maximale hoeveelheid zout is 6,0 gram per dag. In een bouillonblokje (ook andere merken) zit veel zout. Het getal in de tabel is de hoeveelheid in 1 blokje waarmee je een halve liter bouillon maakt. Omdat consumenten per se E621 uit hun voeding willen hebben zal het zoutgehalte ook minder snel dalen. Minder E621 resulteert in de praktijk vaak in meer zout.

Gezonder kiezen

Uiteraard kun je beter minder/geen¬†frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, ‘healthy’ repen, gebak en sauzen gebruiken.

Wil je meer weten? Volg ons ook op facebook of onze website van Sweet Control. Ook kun je ons praktische werkboek kopen.

Deskundige prof

Als jij een prof bent en om je gezondheid van je klanten geeft deel je dit soort verwarrende posten van Foodwatch liever niet. Zelfs soms ook in de war? Dat hoeft niet! Ik help je graag om je visie te ontwikkelen.

Hele voedingspatroon

Als je een koekje vervangt door chips, eet je minder suiker, maar is dat voor je gezondheid niet beter. Uiteindelijk gaat het niet alleen om suiker, maar om je hele voedingspatroon. Als je er niet uitkomt doordat je het etiket niet begrijpt, gebruik dan je eigen gezonde verstand. Als een appel en een koekje evenveel suiker bevatten, kun je toch beter die appel kiezen. Een appel bevat namelijk ook andere voedingsstoffen en vezels, maar een koekje niet.