Philips vindt jouw gezondheid duidelijk niet belangrijk!

Het is een storende trend om onzin te verkopen onder het mom van zogenaamd ‘wetenschappelijk’. Mensen zonder enige opleiding zeggen rustig dat ze een wetenschappelijk boek schrijven. Maar ook mensen die wel een opleiding hebben zeggen als wetenschapper ongestoord iets over een vakgebied waar ze niets van af weten. Heel raar als je je profileert als wetenschapper, terwijl je over het onderwerp niet meer of mogelijk minder weet dan een consument.

Een psycholoog is geen voedingskundige

Vanmorgen stuurde iemand me een link met dit bericht waaruit blijkt dat Philips graag blenders en juicers verkoopt met zogenaamde wetenschappelijke argumenten. Het begint al met het feit dat mevrouw Jettie Hoonhout als wetenschapper wordt geprofileerd. Ze heeft volgens haar profiel op Linkedin inderdaad een wetenschappelijke opleiding als psycholoog en geen opleiding als voedingskundige. Ik weet niet wiens idee het was om haar in dit kader als wetenschapper neer te zetten. Als ik haar was had ik me daar niet voor laten lenen. Overigens mag je van vermoedelijk commerciële collega’s verwachten dat ze Jettie’s positie beschermen en haar dus niet profileren op deze manier. Ze heeft geen kennis van voedingsadvies en de adviezen die ze geeft kloppen ook niet.

Sap wordt afgeraden binnen de huidige adviezen

Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk sap te drinken. Daarnaast adviseert de World Health Organisation om de hoeveelheid vrije suikers te beperken tot bij voorkeur maximaal 5 energieprocent. Dat is bij een energie-inname van 2000 kcal 25 gram vrije suikers op een dag. Sap valt onder de definitie van vrije suikers. Een glas van 200 ml appelsap bevat 21 gram suiker en geen vezels. Dat is meer suiker dan een glas Cola. Druivensap bevat nog meer suiker.

Aan sap is geen/zelden suiker toegevoegd

Volges Jettie is aan voorverpakt sap vaak suiker toegevoegd. Dat is echter niet zo. Ik heb vandaag zowel persvoorlichting als Jettie Hoonhout gebeld. Persvoorlichting klikte mijn oproep tweemaal weg en belde verder ook niet terug. Van Jettie heb ik haar voicemail ingesproken, omdat ze in gesprek was. Ook van haar heb ik niets meer vernomen, maar mogelijk stond op station Utrecht waar ze deze week staan om hun blenders en juicers te verkopen. En om voedingsadvies te geven, maar dat is wellicht beter om aan deskundigen over te laten 😉

Gratis tips voor commerciële organisaties

  • Noem iets niet wetenschappelijk als het dat niet is
  • Bekommer je liever om de gezondheid van de consument dan van je bedrijf

PS

Af en toe een sapje past uiteraard prima in een gezond voedingspatroon. Als Philips dat had gezegd had ik dit stuk niet geschreven.