Suikervrije adviezen bevatten vaak verborgen suiker

Als er een onderwerp is waar meer over geschreven is, dat niet juist is dan juist is het suiker. Adviseurs liften graag mee op de hypes, maar nemen niet de tijd om zich erin te verdiepen. Dat vind ik jammer. Voor de meeste mensen is het best slim om wat minder suiker te eten. Maar om je gedrag te veranderen moet je wel weten wat je het beste kunt doen.

Melasse

Zo las ik deze week het advies van The Green Creator dat je aan melk melasse toe zou moeten voegen omdat dit bomvol ijzer zou zitten. Melasse is een bijproduct als je suiker maakt. Het bevat een heel klein beetje vitamines en mineralen. In het recept wordt een eetlepel (12 gram) melasse geadviseerd. Dat bevat 3% van de dagelijkse aanbeveling en kun je dus afronden op nul. The Green Creator schrijft dat ze  ‘tegen suiker‘ is, maar adviseert dus extra suiker toe te voegen omdat ze denkt dat dit een ijzerbron is.

Bananen, dadels en gedroogd fruit bevatten veel suiker

Ook lees ik vaak dat aan suikervrije recepten bananen, dadels en gedroogd fruit worden toegevoegd. Maar die voeding bevat juist heel veel suiker. Suiker is immers suiker. Dus als je de inname van suiker wil verminderen, is het echt niet verstandig om deze recepten te volgen. Het gaat trouwens nooit alleen om suiker, maar altijd om je hele voedingspatroon.

Healthy repen bevatten vaak veel kcal

Een andere misvatting is dat de zogenaamd healthy repen (zoals Nakd) enorm gezond zouden zijn. Het is echter vaak snoep met wat vezels, en soms wat eiwit en vet. Deze repen bevatten vaak veel kcal. En van elke kcal die je meer eet dan verbruikt op de langere termijn kom je aan. Dat geldt ook voor elke voeding, gezond of niet. Sommige mensen denken dat je van biologische voeding niet aan kunt komen, maar dat is uiteraard wel zo.

Wil jij de feiten leren?

In onze opleiding voor gewichtsconsulenten leren we professionals precies wat suiker is en wat het doet in een heel voedingspatroon. Verder leer ik je dat er genoeg mensen zijn die over suiker communiceren, zonder erover na te denken. Ik vind dat je daarmee je klanten niet kunt helpen. Ik leer mijn studenten daarom goed onderbouwen waar ze het over hebben. Heel veel en mega zijn nietszeggende woorden en worden vervangen door concrete hoeveelheden die ze op (kunnen) zoeken. Meijke leert je hoe je mensen praktisch helpt om betere keuzes te maken als het gaat om suiker en zoet in je hele voedingspatroon. Doe jij mee? En ga jij mensen écht leren hoe ze betere keuzes kunnen maken?