Leven is meervoud van lef: dank je wel voor je vertrouwen!

Wat kan er veel gebeuren in een jaar. Die stappen maakte ik zelf, door ondanks soms lastige situaties toch te blijven staan voor wat ik belangrijk vind: objectieve informatie over voeding en gezondheid. Dat deed ik met veel verve en meestal met plezier. Maar dat was me niet gelukt zonder jullie. Ik noem geen namen, want dan kan ik ook niemand vergeten ūüėČ Maar het waren veel verschillende mensen. Mensen die me al jaren het vertrouwen gaven, ook toen ik dat zelf nog niet had. Maar zeker dit jaar kwamen er steeds meer andere mensen bij. Van activist werd ik meer realist, zonder uiteraard mijn kritische houding te verliezen.

Mijn diploma

Kort wil ik terugkijken op afgelopen jaar. Ik ontving na keihard werken mijn diploma voor mijn master klinische epidemiologie. Ik leerde tijdens deze opleiding niet alleen enorm veel, maar dit diploma opende tegen mijn verwachting in ook nieuwe deuren. Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik mijn master op de eerste plaats volgde om beter bruggen te kunnen bouwen tussen de theorie en praktijk. Dat geeft mij energie. Het geneuzel over details (hoe belangrijk ook) is niet waar ik constant mee bezig wil zijn. Dat is ook niet nodig omdat mijn netwerk uit voldoende mensen bestaat die dat zelf wel leuk vinden en graag even met mij nadenken als dat nodig is.

Wat bereikte ik dit jaar?

Hoe maak je zelf de beste keuzes?

Kortom: ik probeerde mensen uit te leggen hoe je zelf de beste keuze leert maken. En dat herkenden mensen, ik ontving o.a. meerdere malen deze feedback; ‘¬†Ik vind je open mind om continue alle kanten te belichten en tegelijkertijd je eigen visie niet onder stoelen of banken te steken heel uniek en leuk.

Je weet nooit wat je kunt tot je het probeert

En voor diegene die denkt dat ik dat allemaal even deed. Dat was niet zo! Waar mijn volgers steeds minder twijfelden bleef ik twijfelen en twijfelen of ik wel  goed genoeg was. Pfff wat vond ik dat eng die uitnodiging van Food Policy. Ik had onbevangen ja gezegd, maar kon ik dat wel waar maken? Blijkbaar wel, want ze nodigden me nog een keer uit. En ik had ook wel beloofd aan Ralf dat ik samen met hem een presentatie over suiker zou geven. Maar waarom had ik dat in vredesnaam toegezegd? Lesgeven met iemand die opleidingsdirecteur is en dat nog wel in Wageningen: dé voedingsopleiding! Maar ook dat ging natuurlijk prima en was zelfs super leuk. In de loop van het jaar werd ik door Nederland Voedselland gevraagd of ik een bijdrage wilde leveren. Ik zag wel dat ik daar een unieke rol zou kunnen spelen. Nee, ik ben niet de woordvoerder van de industrie, maar van de consument. Maar daarbij zoek ik wel de ratio en probeer ik te begrijpen welke informatie ontbreekt om samen een zinnig gesprek te kunnen voeren. En dat lijkt met kleine stapjes wel te (gaan) werken.

Als de moed in je schoenen zakt, ga dan eens op je kop staan

Langzamerhand groeide mijn vertrouwen en vorige week zei ik echt gemeend tegen iemand die ik vertrouw ‘ik kan het niet alleen beredeneren, maar ik voel het nu ook dat ik in mijn positie een toegevoegde waarde heb‘. Eindelijk! Jullie gaven mij de moed om mezelf trouw te blijven, ook toen een aantal mensen mijn vertrouwen liet wankelen. Iedereen die me daarbij heeft geholpen wil ik echt enorm bedanken voor het vertrouwen dat ik kreeg. Iedereen deed dat op zijn of haar manier. De een door me gewoon te volgen en mijn informatie te waarderen, de ander door me af en toe inhoudelijk te helpen waar ik enorm veel van leerde en weer een ander door een luisterend oor te bieden. En natuurlijk mijn studenten die een inspiratiebron zijn, omdat ze stuk voor stuk op hun eigen manier het vak √©cht willen leren. Zonder jullie allemaal was ik nu nog niet zo ver geweest en daar ben ik jullie dankbaar voor.

2017

Wat ik in 2017 ga doen? Er zijn veel partijen in voedingsland die er belang bij hebben de verwarring bij de consument te cultiveren. Dat is jammer voor alle partijen. Mijn missie is  mensen argumenten aan te dragen, zodat mensen zelf een bewuste keuze kunnen maken die bij hun past. Daarbij past het praten met iedereen die open staat om waar nodig een idee aan te passen.
Dat zal ik in ieder geval blijven doen in mijn lessen. Daarnaast hebben meerdere mensen me dit jaar geadviseerd meer te doen met sociale media. Voor mijn eigen activiteiten zal ik dat niet uitbreiden. Ik denk wel dat ik nog meer mensen op het gebied van voeding zou kunnen verbinden via sociale media. Daar ga ik verder over nadenken.
Ik wens je een gezond, inspirerend 2017 waarin ik weer graag de dialoog met je aanga!