Groente eten is gezond! Echt waar Foodwatch ;)

Vanmorgen las ik dat Foodwatch nu tot mijn verwondering ook al het eten van groente afraadt. Mensen die veel groente eten hebben een kleinere kans op  hart- en vaatziekten, beroerte en darmkanker. Het een van veel bladgroente verlaagt ook nog eens de kans op diabetes en longkanker. Groente eten is dus goed voor je gezondheid.

In groente zit van nature al suiker

Maar al dat suiker dan zul je vermoedelijk denken na het bericht van Foodwatch. Foodwatch schrijft een bericht over toegevoegde suiker maar presenteert de cijfers van ALLE suikers en wekt hierdoor de suggestie dat er enorme hoeveelheden suiker worden toegevoegd.

 

 

 

Hoe stel je vast of suiker is toegevoegd? Dan staat er bij de ingrediënten suiker (of een andere naam als er een ander zoetmiddel is gebruikt). Het ingrediënt dat het eerst genoemd wordt zit er het meeste in. Daarnaast staat op een potje bij de voedingswaarde ‘koolhydraten, waarvan suikers’. Dit zijn alle mono- en disachariden die zijn toegevoegd en van nature aanwezig zijn. In groente zitten dus van nature ook al mono- en disachariden.

Liever groente met een beetje suiker dan geen groente

In de adviezen van het Voedingscentrum worden potjes met toegevoegd suiker en zout uitgesloten. We eten gemiddeld echter slechts 125 gram groente, terwijl de aanbeveling minstens 250 gram groente per dag is. We moeten dus meer groente eten! Als mensen die geen of te weinig groente eten dit wel doen uit een potje levert dit gezondheidswinst op.

Rode kool met appeltjes bevat altijd veel suiker

Uiteraard is wel van belang om te weten over hoeveel suiker we het daadwerkelijk hebben. Rode kool met appeltjes (die Foodwatch noemt) is een van de meest suikerrijke voorbeelden. Ik keek even naar de gegevens in de NEVO-tabel voor rode kool. Ik vergeleek rode kool uit een potje met zelfgemaakte rode kool met appeltjes. . Bij zelfgemaakte rode kool met appeltjes is dat 8,0 gram bij 100 gram product. Uit en potje is dit 10,2 gram. Je kunt hier zien dat het verschil in mono- en disachariden gering is:

Variatie

Ook is variatie een van de belangrijkste aspecten bij je voedingskeuze. Je eet immers niet elke dag rode kool met appeltjes. Als je gefixeerd bent op suiker in plaats van je hele voedingspatroon kan dat resulteren in minder goede keuzes en steeds minder variatie. Dat is niet gezond.

Minder suiker

Ik promoot niet het eten van suiker, maar als je suiker wilt verminderen zijn er veel betere keuzes te maken dan door minder groente te eten. Uiteraard kun je beter minder/geen frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, ‘healthy’ repen en gebak en gebruiken.

Update 26 juni 2017

Er is hard gewerkt door de fabrikanten. Vanaf de oogst van 2017/2018 bevat de zomergroente geen suiker meer en minder zout. Voor de gezondheid maakt het verminderen van het kleine beetje suiker niet zoveel uit maar de klant wil dat immers graag. De industrie was hier al mee bezig voordat Foodwatch mensen bang ging maken voor het eten van groente uit een potje. Het is dan ook onbegrijpelijk dat Foodwatch in de media suggereert dat het een campagneresultaat is. Dat zou je misleiding en liegen kunnen noemen 😉

Wil je meer weten over het gebruik van suiker/zoet? Volg ons dan op facebook of onze website van Sweet Control.

Bij Sweet Control leiden we gewichtsconsulenten op om mensen te begeleiden met het verstandig gebruik van suiker en zoetstoffen als onderdeel binnen je voedingspatroon. Praktisch maar gebaseerd op wetenschappelijke informatie. Dit is uniek. De coaches helpen hun klanten aan de hand van een werkboek. In onze  opleiding gewichtsconsulent hebben we Sweet Control geïntegreerd.