Zorg goed voor jezelf, dan ben je goed bezig!

In de Allerhande van juni 2016 pagina 135 staat een advertorial over ontbijten. De tekst is ‘Ontbijt overslaan? Geen optie! Je stopt gewoon een goed ontbijt in je tas.

Je kunt kiezen uit:

  • Breaker high protein zonder toegevoegde suikers met sucralose een zoetstof. Kwark naturel bevat (veel) meer eiwit en geen zoetstof en is dus een betere keuze;
  • Naked Juice Green Machine fruitsap met 27 gram mono- en disachariden in een portie, dus ca. 7 suikerklontjes! Fruit is een betere keuze.
  • Quaker Havermout Pots: de ingrediënten en voedingswaarden kon ik niet vinden maar ik belde met Quaker om deze na te vragen. De ingrediënten zijn: volkoren havermout, magere melkpoeder en suiker. De voedingswaarde voor koolhydraten per portie (50 gram): 41 gram koolhydraten, waarvan 11 gram mono- en disachariden, dus bijna 4 suikerklontjes!

 

  • Bolletje Goed Bezig! Een koekje met 4,7 gram mono- en disachariden in een koekje maar dat is niet veel als ontbijt. Uitgaande van twee koekjes als ontbijt is dat ruim 2 suikerklontjes! Op de site van Bolletje staan de ingrediënten ’toevallig’ niet genoemd. Nee want dan zou je zien dat het aan toegevoegd zoet bevat: ge­droog­de glu­co­se­stroop, sui­ker, ge­droogd rood fruit 7% (ge­zoe­te cran­ber­ry’s (cran­ber­ry’s, sui­ker), aard­bei, fram­boos) en ho­ning. Bolletje is met me eens dat deze informatie ook op de site van hen zou moeten staan. Juist ook omdat ze transparant willen zijn naar de consument en de consument wil weten of er suiker is toegevoegd. Ook vinden ze zelf gelukkig Bolletje Goed Bezig! meer een tussendoortje dan een ontbijt.

Neem tijd voor je ontbijt

Wat een foute advertorial! Als je (in het algemeen) geen tijd kunt maken om te ontbijten dan zorg je niet zo goed voor jezelf. Dat is zonde als je graag fit wil zijn. Als je niet goed voor jezelf zorgt verbetert dat niet door voor onnodig bewerkte voeding te kiezen. Probeer liever een plan te maken hoe je tijd en rust kunt vinden om wel te ontbijten. Kies voor een ontbijt dat zo min mogelijk bewerkt is. We krijgen wel erg veel suiker binnen. Daarom is het advies de inname van mono- en disachariden (uitgedrukt in suikerklontjes) te beperken.

Een goed ontbijt bevat

  • Een eiwitbron (yoghurt, biogarde, kwark, melk, kaas, mager vleeswaren, een ei, notenpasta of wat noten)
  • Vezels (fruit en een volkorengraanproduct volkorenbrood/knäckebröd/notenbrood/roggebrood, muesli, havermout of andere vlokken)
  • Drinken (kruiden)thee of koffie zonder suiker, melk zonder smaakje, suiker en/of zoetstoffen)

Voorbeelden zijn

  • Volkorenboterham /knäckebröd/notenbrood/roggebrood, met een beetje roomboter en een eiwitbron, bijvoorbeeld mager vleeswaren of kwark of kaas of ei of notenpasta of pindakaas
  • Muesli (geen cruesli of granola) met biogarde/yoghurt/kwark en fruit
  • Havermoutpap (of pap van andere vlokken) met fruit (bijvoorbeeld een appel of peer) of gedroogd fruit (rozijnen of abrikozen). Week de avond ervoor muesli en havermout (of andere vlokken) in een paar eetlepels water. Het wordt dan beter verteerd

Hoe ga jij weer beter voor jezelf zorgen?