Verslaving wat is dat eigenlijk?

Ik zie bijna dagelijks het woord verslaving langskomen. Het lijkt te pas en te onpas gebruikt te worden ook in voeding. Ik heb daarom uitgezocht wanneer er daadwerkelijk sprake is van een verslaving. De belangrijkste vraag voor mij is of een verslaving iets anders is dan een gedragsprobleem of gewoontegedrag.

Een verslaving is een chronische hersenziekte waarbij het draait om structurele veranderingen in de hersenen en niet om de gedragingen die daarmee gepaard gaan. Als je verslaafd bent raak je steeds meer in de ban van je verslaving, maar het effect duurt steeds korter en je valt steeds harder terug. En om je heen wordt alles steeds grauwer en donkerder. Het gebruik gaat van: sociaal gebruik, overmatig gebruik, afhankelijkheid en verslaving naar chronische verslaving.

 

 

Belangrijke aspecten zijn

  • tolerantie voor de stof: je hebt steeds meer nodig om ontwenningsverschijnselen te voorkomen omdat het aantal receptoren waar de stof op aangrijpt afneemt
  • er treedt afhankelijkheid op van het middel
  • je hebt geen controle meer over je gedrag en het kan dus leiden tot ernstige problemen op je school of werk
  • je stopt niet omdat dat tot ernstige lichamelijke  ontwenningsverschijnselen leidt

Bij het gebruik van verslavende middelen geven de hersenen dopamine af. Dat is een stofje in de hersenen dat vrijkomt en zorgt voor de aansturing van de ervaring van blijdschap vanuit het beloningscentrum. Denk daarbij aan  sporten, eten, verliefd zijn. De aanmaak van dopamine kan verminderen door stress of slaapgebrek.

GGZ: voedingsgerelateerde verslaving bestaat niet

Op de site van GGZ Nederland staat ‘Er wordt geen melding gemaakt van voedingsgerelateerde verslaving. Als dat wel zo zou zijn dan zou behandeling plaats moeten vinden onder begeleiding van een psychiater of psycholoog.Verslavingszorg is een gespecialiseerde vorm van geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg. Verslavingsproblemen bestaan uit gebruik en misbruik van – en de verslaving aan – nicotine, alcohol, drugs, slaap- en kalmeringsmiddelen en gokken.’

Dit filmpje laat mooi zien wat verslaving is:

In mijn volgende blog leg ik uit of een suikerverslaving bestaat.