Chips voor baby’s

Van de week schreef ik over zogenaamd gezonde chips met een vinkje. Maar er zijn chips die nog vreemder zijn: chips voor baby’s!

Chips voor baby is geen gezonde gewoonte

Het product is volgens Organix (onderdeel van Hero) ontwikkeld omdat er al best veel kinderen van 8 maanden chips zouden eten en ze daarvoor een gezonder alternatief wilden aanbieden.  De intentie lijkt dus best goed. Waarom ik er toch erg veel moeite mee heb is omdat ik vind dat we kinderen het heel moeilijk maken als we ze jong al aan iets als chips laten wennen. Kinderen van acht maanden zijn zich niet bewust van wat ze eten. Die doe je niet meer plezier met chips als met een stronkje gekookte broccoli. Nee, die bieden ouders aan omdat ze zelf chips gezellig vinden.

 

 

Leer kinderen niet dat snacken erbij zou horen

Overgewicht ook bij kinderen is (in Nederland) een steeds groter probleem. Hoe voorkom je dat? Dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden, maar het helpt wel als we kinderen van jongs af aan opvoeden met een gezond voedingspatroon. En in een gezond voedingspatroon voor baby’s past geen chips. Het is onhandig om kinderen zo jong al op te voeden met het idee dat snacken erbij hoort. Dat zou wat mij betreft meer passen bij een no junk promise die het bedrijf Organix belangrijk vindt.

De chips

Voor de liefhebber nog wat informatie over het product zelf. Per 100 gram bevat het 450 kilocalorieën. Het product bevat 60% minder vet dan aardappelchips. Maar 60% minder vet betekent niet 60% minder energie. Het bevat 17% minder energie. De ingrediënten zijn: bi­o­lo­gi­sche mais 73%, bi­o­lo­gisch wor­tel­poe­der 14% (55% bi­o­logsch wor­tel­poe­der 45% bi­o­lo­gi­sche rijs­te­bloem), bi­o­lo­gi­sche zon­ne­bloem­olie 13%, thi­a­mi­ne (Vi­ta­mi­ne B1). Volgens de fabrikant is een portie 3 gram (ca 5 knabbels). Wil je een baby/peuter iets tussendoor geven biedt je kind dat groente en/of uit aan en geen chips.

Chips hoort niet tot basisvoeding van een baby. En chips die relatief meer geraffineerde koolhydraten bevatten zijn ook geen beter product ook al lijkt de producent dat te denken. Dit product bevestigt wel weer dat biologisch niet per definitie gezonder is. Ik leerde in mijn lessen voeding ‘ook in de biologische winkel kun je een mandje kopen met ongezonde voeding.

Reactie fabrikant

Ik heb deze blog eerst voor gelegd aan Organix. Hun reactie was: ‘We voegen geen zout of smaakversterkers toe. Onze knabbels kun je vergelijken met luchtige crackers, maar dan dus zonder het zout en andere hulpstoffen. Dat er in het algemeen niets boven een stuk onbewerkte groente of fruit als tussendoortje gaat, daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens.