Bruggenbouwen: I did it my way!

Als opgeleid natuurvoedingsdeskundige heb ik een heldere visie over voeding en gezondheid. Ik merkte echter dat er door professionals nauwelijks naar me werd geluisterd omdat ik de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde had gedaan en geen reguliere opleiding. Wat vond ik dat zonde, omdat ik denk dat we voor patiënten juist waardevol zijn als we bruggen kunnen bouwen. En dat lukt niet als we niet naar elkaar luisteren. Dat was op de eerste plaats de reden om met mijn master klinische epidemiologie bij het AMC te starten. Ik wilde de reguliere taal leren snappen, want dan zou er vast ook wel naar mij geluisterd worden. Ik leerde tijdens mijn opleiding heel goed wetenschappelijk onderzoek lezen. Er ging een wereld voor me open. Ook werd mijn visie steeds meer gevraagd. Zo had ik steeds meer contact met het Voedingscentrum, maar ook de wetenschappers die in de industrie werken. En echt niet alleen op mijn initiatief! Nee zij waardeerden ook mijn kijk die soms net wat anders is, waardoor ik hen op ideeën bracht.

 

Ik wil theorie en praktijk verbinden

Maar wat heb ik het afgelopen jaar moeilijk gehad. Ik kies nooit voor de eenvoudigste weg als ik denk dat dit uiteindelijk niet het beste resultaat oplevert. Ik had al bereikt wat ik wilde, namelijk dat ik ook door professionals serieus werd genomen als gesprekspartner. Uiteindelijk wilde ik dan toch ook nog graag dat diploma halen. Sowieso, maar ook omdat je tegenwoordig alleen les kunt geven op een reguliere HBO als je een master hebt. Maar een thesis (scriptie voor master) schrijven is een precisiewerkje en dat betekent uren, dagen en maanden alleen achter de pc zitten om het af te ronden. Dat inspireert mij niet echt. Ik heb echt heel veel geleerd en ook dat er wel degelijk een verschil is tussen een HBO-opleiding en een universitaire opleiding. Maar mijn kracht en plezier ligt meer in het uitleggen van wat dat onderzoek in de praktijk voor mensen kan betekenen. Nu ik mijn diploma heb gehaald mag ik weer verder gaan met mijn leven en doen wat ik zelf leuk vind en waar ik goed in ben. Ik leg mensen graag uit hoe ze gezonder kunnen eten en daarbij kunnen vertrouwen op hun eigen gezonde verstand.

Af en toe een klein beetje buiten de lijntjes

En ja ik mag er nu na heel hard werken van genieten dat ik klinisch epidemioloog ben. En nu kan ik ook weer een beetje buiten de lijntjes kleuren nu ik heb aangetoond ook binnen de lijntjes te kunnen blijven 🙂 .

Als jij graag met voeding aan de slag wil en een relatief korte opleiding zoekt is gewichtsconsulent vast iets voor jou. En als je denkt dat dat niets voor je is omdat je dan alleen calorieën leert tellen dan moet je zeker even hier kijken. Het zal je verrassen dat het wel meer is dan dat.

PS

Mijn thesis ging over de mogelijke samenhang tussen het eten van (volkoren) granen en het ontstaan van overgewicht.

Als je graag wil weten hoe zo’n thesis tot stand komt dan is dit youtube-filmpje leuk om te zien