Kinderchips met een Vinkje

Hoe meer chips, hoe beter? Nee natuurlijk niet, dus maar voor de verkoop is het goed dat consumenten dat wel denken. Dat is echter niet het beste voor onze gezondheid! Vorige week bleek dat Jumbo zogenaamd ‘gezonde’ chips zou hebben ontwikkeld voor kinderen. Hoewel elk weldenkend mens snapt dat chips en gezondheid niet samen gaan lijkt de wetenschappelijke raad van het vinkje ook te denken dat deze chips gezond is.

 

 

 

 

 

Verschil met andere chips

Wat is anders aan deze chips dan aan ‘gewone’ chips? Nou, ze hebben vet vervangen door koolhydraten. Dat terwijl in de nieuwe richtlijnen word geadviseerd geraffineerde koolhydraten te beperken. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van verzadigd vet door geraffineerde koolhydraten de kans op ziekten doet stijgen. Een voedingsclaim ‘verlaagde energie en/of light ‘ mag je alleen gebruiken als het product 30% minder energie bevat. Dat is dit geval niet zo maar voor vinkjes schijnen aparte criteria te gelden.

 

Per portie van 25 gram
Chips Jumbo
Gewone chips
Energie
115 kcal
135 kcal
Koolhydraten
waarvan suikers
17 gram
0,7 gram
13 gram
0,4 gram
Vet
waarvan verzadigd vet
4 gram
0,6 gram
8 gram
1,5 gram

 

Wat me het meeste hindert is dat deze chips als een gezond product in de markt worden gezet in een tijd waarin overgewicht een steeds groter probleem is. Waar is het verantwoordelijkheidsgevoel gebleven? Chips is geen gezond product. Overigens is het nog maar de vraag of je van deze chips evenveel eet. Als je er meer van eet omdat het minder verzadigt of omdat je denkt dat dit wel kan bij ‘gezonde’ chips is er geen enkele reden om voor deze chips te kiezen. Chips kun je af en toe eten bij een bijzondere gelegenheid. Geniet er dan van, maar denk niet dat het een gezond product is ook al wil de fabrikant dat heel graag.