Zijn kinderen minder opgezwollen door JOGG?

Als we de berichten moeten geloven van JOGG zijn de resultaten van JOGG uitstekend. Maar gebruiken ze wel de juiste cijfers of vissen hier en daar wat cijfers uit alle cijfers die hen toevallig goed uitkomen? JOGG is een project dat al jaren loopt. Aangezien ze zelf geen concrete doelstelling hebben, heb ik maar een doelstelling bedacht. Deze is het voorkomen en beperken van overgewicht. Een goede bron waar je deze gegevens kunt vinden is StatLine. Je ziet hier dat het overgewicht bij kinderen van 4 tot 20 jaar jaarlijks iets stijgt en in 2014 13,2% bedraagt. 3,7 % van de jongeren heeft ernstig overgewicht. Ook dit cijfer is de laatste jaren gestegen.

 

 

 

 

Wat zijn de effecten?

De meeste JOGG-gemeentes lijken hier niet echt mee bezig te zijn, want die communiceren gezellige factsheets met hoeveel mensen zijn bereikt in plaats van wat het effect van de uitgaven is op het gewicht van de jongeren. Ik kan me niet voorstellen dat sponsoren nu zo gelukkig zijn met dit geklungel!

In dit fantastische item van Arjen Lubach zie je een aantal knelpunten van JOGG. Wat interessant is, is wat we kunnen leren van de activiteiten van Zwolle. Als dat niet duidelijk is, is het ook onzin om te concluderen dat JOGG in Zwolle een succes is. Misschien berusten de resultaten op toeval. Of wellicht was het nog wel beter gegaan zonder de bemoeienis van JOGG. Er is niemand die daar enig benul van heeft.

Ooit lang geleden dacht ik dat JOGG een clubje mensen was die het wel goed bedoelden, maar ‘gewoon’ geen flauw idee hadden waar ze mee bezig zijn. Nadat ik deze reactie van JOGG op de uitzending van Arjen Lubach heb gelezen denk ik daar toch anders over (die is helaas online verwijderd). Wat een volstrekt gebrek aan sentiment van wat er in de buitenwereld van JOGG leeft! Inmiddels zie ik JOGG is een clubje gezellige communicatiemensen die samen hun uiterste best doen om hun knusse praatclubje te behouden.

Waarom geen functiescheiding?

Dit persbericht laat zien hoe mijlen ver dit clubje van de maatschappij verwijderd is. Ze schrijven over feitelijke onjuistheden maar benoemen die niet. Gelukkig geloven ze er zelf wel in. Tja als je er maar in gelooft dan hoef je het niet te onderbouwen. JOGG schrijft dat ze de rechter van het project zijn. Ik geloof niet dat de sponsoren dit ook weten. Maar och wat doet dat er toe. Ergens klopt hier iets niet. De sponsoren financieren dit gezellige clubje wat geen resultaten laat zien en deze sponsoren worden gecontroleerd door de belanghebbenden. Ooit van functiescheiding gehoord?

Ze doen maar wat

Geweldig al die fantastische resultaten. Maar mogen we zien waar die op gebaseerd zijn. Geen commerciële vage teksten maar graag de ruwe data. Want gedragsverandering duurt heel lang en dan zou in Dordrecht ineens het overgewicht met 20% (!) zijn gedaald? Wie gelooft dat dit zo is zonder getover met cijfers?

Ik denk echt dat veel mensen heel hard werken aan JOGG, maar dat de inhoudelijke deskundigheid ontbreekt. 11-12-13 zouden kinderdagverblijven allemaal op water zijn overgestapt. Nu bijna twee jaar later is dat nog niet gerealiseerd! Welke sponsor heeft het lef om mij een deel van het geld te geven. Dan zal ik zorgen dat er een gemeente komt waar dit wel is gerealiseerd. Zo moeilijk is dat echt niet als je verstand van zaken hebt. Niet eindeloos praten met incrowd groepjes maar gewoon doen!

PS

Als je dezelfde activiteiten met dezelfde mensen voortzet onder een andere naam betekent niet dat je geen verantwoording meer hoeft af te leggen over het verleden.