Good Food: een zeldzaam dom boek! Een 1 april grap?

Als je een ruitjes bloesje aan doet heb je niet ineens verstand van voeding. Dat bewijst Laurianne Ruhé met haar boek Good Food.

Laurainne laat nergens in haar boek blijken dat ze enig besef heeft van wat gezonde voeding inhoudt. Vermoedelijk zegt dat zowel iets over het niveau van de zogenaamde opleidingen die ze heeft gevolgd maar ook over het gebrek aan haar eigen gezonde verstand. Ze schrijft dat natuurvoeding een orthomoleculaire opleiding is. Natuurvoeding wil juist op de eerste plaats voedingsstoffen uit voeding halen en niet uit supplementen.

Waarom je het boek niet moet kopen

Ze heeft werkelijk alle hypes die op voedingsgebied bestaan in een boek gezet en die gelooft ze onvoorwaardelijk. In het boek staat uitgebreid wat je niet mag eten. Bijna alles is volgens haar gif en dus verboden. Ze is helaas vergeten op te nemen wat je wel mag eten. Ze behandelt mensen met ziektes. Dat lijkt me niet zo slim. In boeken waar maar wat aangerommeld wordt met de theorie staan vaak wel erg lekkere recepten. Helaas kan Laurainne ook echt niets smakelijks verzinnen. Vergeleken met haar ben ik een chefkok. Dat ben ik zeker niet, maar alles is relatief. Wat een duffe recepten. Ik zie geen reden waarom je je geld aan dit boek zou verspillen.

Lees je dit en wil je graag eenvoudig iets veranderen aan je voedingspatroon? Eet onbewerkt, gevarieerd (meer plantaardig) en niet te veel. Praktisch ingevuld: eet meer groenten en fruit en minder snacks, snoep en koek. Dit geldt ook voor zelf gefabriceerde snacks met superfood.

Ik voorspel nu al weer dat er een aantal mensen me gaan vertellen dat Laurainne heel leuk is. Geen idee of dat zo is. Maar zelf vind ik mensen niet zo leuk die geld verdienen met het verkopen van onzin. Voor diegene die daaraan nog twijfelen zal ik alle onzin hieronder vermelden.

Door ongezond te eten krijg je geen Pfeiffer

Ze heeft Pfeiffer gehad en een B12-tekort. Gezonde voeding is altijd een goed idee. Maar door ongezonde voeding krijg je echt geen Pfeiffer. Door Pfeiffer en een B12-tekort kun je wel extreem moe worden. Maar als je alleen junkfood eet (wat ze eerder deed) is dat niet het eerste waar je aan moeten denken. Ik heb uit haar boek niet het idee gekregen dat ze nu wel voldoende B12 binnen krijgt. Elke voeding die je eet in plaats van junkfood verbetert je fitheid.

Haar uitgangspunten zijn: lactose- en glutenvrij, geen genetisch gemanipuleerde producten en geen snelle suikers. Waar ze deze uitgangspunten op baseert is onduidelijk. In Nederland zijn zo goed als geen genetisch gemanipuleerde producten op de markt, maar ja die noemen doet het altijd goed in zo’n boek.

Gebruik geen: suiker, zoetstoffen, e-nummers, gluten, gist, keukenzout, koemelkproducten, pinda’s, cafeïne, vlees, alcohol, witte rijst, pasta, aardappels, margarine, zonnebloemolie, bewerkte producten en soja.

Voor deze verboden producten heeft ze gezocht welk hip onnodig duur product deze goedkopere normale versie kan vervangen. Uiteraard denkt ze dat honing, kokosbloesemsuiker of palmsuiker gezond zijn. Ook Himalayazout vindt ze de beste keuze. Chocolade van Lovechock vindt ze fantastisch. Vruchtensap vindt ze gezond. Ik neem aan dat zelfs ‘haar opleidingen’ dat haar niet hebben geleerd. En nee, jammer misschien maar ook rode wijn is geen must voor je gezondheid. Glutenvrije koekjes zijn niet gezond omdat ze toevallig geen gluten bevatten. Helaas minder koekjes eten is de beste keuze. Mensen die lactose-intolerant zijn kunnen ook niet tegen geitenmelk. Best handig als ze dat even zou noemen. Kokosmelk, en rijstemelk zijn geen eiwitvervangers. Daar zitten zo goed als geen eiwitten in. Misschien de volgende keer even in een NEVO-tabel kijken als je iets denkt in plaats van weet. In olijfolie kun je wel bakken als je de temperatuur in de gaten houdt. En nee kokos heeft geen wondereigenschappen. Ze denkt dat superfoods een extreem hoog gehalte aan mineralen en/of vitamines heeft. Ook dat heeft ze duidelijk niet gecontroleerd. Sappen verzadigen minder en zijn daarom minder geschikt als ontbijt. Oh en veganisten gebruiken geen dierlijke producten, dus ook geen ei en melk.

Laurainne haat koken

Ze houdt duidelijk niet van koken, want ze adviseert om alles voor een week op een dag te koken en in de diepvries te doen. Niets mis met een diepvries maar wel op deze wijze. Haar recepten zijn erg saai en op geen enkele wijze een inspiratiebron. En omdat je heel veel niet mag zijn haar recepten niet alleen smakeloos maar ook erg eenzijdig. De basis van een gezonde voeding is juist variatie.

Door deze recensie te lezen heb ik je € 22,50 bespaard en heb ik je veel ontbrekende info verstrekt.

PS

Ik heb het even laten bezinken en vraag me af wie er achter dit boek zit. Het is onmogelijk dat iemand met zo weinig kennis als Laurainne mensen adviseert. Zou het een 1 april grap zijn van een reclamebureau om te kijken hoever je kunt gaan voordat mensen merken dat ze voor de gek gehouden worden. Ik hoop wel dat ze mensen die het boek hebben gekocht dan na 1 april hun geld terug geven. Anders vind ik het een ongepaste grap.