De voedselzandloper update

Al eerder schreef ik een stuk over de Voedselzandloper. Laatst vroeg iemand me of er nog een update zou verschijnen. Wat is er dan mooier om dit te doen als Kris Verburgh je zelf belt. Een paar weken geleden stuurde ik een tweet dat ik het opmerkelijk vond dat in de Voedselzandloper naar de piramide van Harvard verwezen wordt en tegelijkertijd granen (met uitzondering van havermout) worden ontraden. Er wordt verwezen naar het boek’Eat, Drink and be Healthy’ van Walter Willett. In dit boek legt Willett uit hoe en waarom hij afwijkt van de voedingsrichtlijnen in de Verenigde Staten. Hij adviseert minder volkoren producten, maar deze staan nog wel steeds in de basis. Dat staat niet gemeld in de Voedselzandloper. In de Voedselzandloper is de piramide anders getekend dan in het boek*. Blijkbaar is deze piramide van Harvard tussentijds nog aangepast. In de Voedselzandloper staat het zo als in deze link. Vorige week reageerde Kris eerst per mail. Ik stuurde een uitgebreide mail terug. Vervolgens belde hij me om een en ander toe te lichten. Dat waardeer ik erg, omdat dat voor mij betekent dat hij ook daadwerkelijk een discussie wil voeren.

We hadden het vooral over het onderwerp van mijn tweet. Doordat ik naar het boek als bron ben gegaan was mij onvoldoende duidelijk dat Harvard haar piramide tussendoor heeft aangepast. Voor het boek is dat wellicht ook niet nodig om dat toe te lichten. Om de onderbouwing (wetenschappelijk) goed te volgen was dit echter wel duidelijker geweest. Door de toelichting van Kris is dit verschil nu wel uit de wereld geholpen.

Eet volkorengranen

We zijn het met elkaar eens dat als je graan eet volkoren producten de voorkeur hebben. Ik ben er echter niet van overtuigd dat het niet eten van granen gezonder zou zijn. Ik vind het geen goed advies in het kader van variatie om alleen havermout als graan te eten. Een deel van je brood vervangen door een maaltijdsalade of zelfgemaakte soep kan overigens uitstekend zijn voor de variatie. Maar de vezels van volkoren granen zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Bovendien is het eten van volkorenbrood voor mensen praktisch haalbaar. Hierbij merkte ik duidelijk het verschil tussen ons. Kris is als wetenschapper op zoek naar de allerbeste voeding, die mensen kunnen eten. Ik zelf kijk daarnaast ook naar de dagelijkse praktijk.  Maar ook wat haalbaar is om mensen uit te leggen. Wellicht kan het gezond zijn een stukje chocolade te eten bij het ontbijt. Maar ik denk dan direct ‘hoe leg je mensen uit dat dit niet betekent dat je onbeperkt chocolade moet eten’. Dat is ook zeker niet iets dat Kris adviseert, maar mensen onthouden graag selectief wat ze aanspreekt. Hij is overigens benieuwd naar mijn thesis over de correlatie tussen volkoren granen en gewicht. 

* Ik heb de Nederlandse versie van Eat, Drink and be Healthy uit 2004