Easy Peasy: een aanrader voor jonge ouders!

Vorige week las ik het boek Easy Peasy van Bluebelle. Een prachtig verzorgd boek, waaruit de passie voor koken van de bladzijde springt. Dat spreekt me bijzonder aan. Dat kan jonge ouders enorm stimuleren om er mee aan de slag te gaan. Ook zijn de tips hoe je kinderen al vroeg leert te proeven erg fijn.Het boek is door Claire en Vera geschreven omdat ouders van baby’s en jonge kinderen zo graag hun kind een gezonde start willen geven, maar eigenlijk onvoldoende weten hoe ze dat het beste kunnen doen.

Een mooie start voor je kind

Ze wilden een positief niet belerend praktisch boek schrijven, dat ouders op weg helpt. Een boek dat aanspreekt en waarin groenten al direct de hoofdrol krijgen. Hier zijn ze ruimschoots in geslaagd. Dus (toekomstige) ouders koop dit boek als je je kinderen een goede basis wilt geven.

 

Zeven logische food rules

·    Gun je kind die goede start: jij legt de basis!
·    Niet vullen, maar voeden
·    Kies voor vers, onbewerkt en suikervrij
·    Green up!
·    Je hoeft niet perfect te zijn, wel goed voorbereid
·    Maak van eten een rustig ritueel: aan tafel!
·    Voorkom emo-eten
In deze regels die in het boek verder helder worden uitgelegd kan ik me uitstekend vinden.  Regels klinken wellicht wat streng, maar dat is zeker niet de toon van dit boek.

Nog een paar puntjes i: ik ben immers een voedigsnerd 😉

Ik toets adviezen ook altijd op voedingswaarden. Dat doen Claire en Vera ook. Gezien mijn achtergrond ben ik daar wat strikter in. Een absolute waarheid is er met betrekking tot voeding meestal niet. In de meeste hoofdlijnen van de dames kan ik me dan ook prima vinden. Zij wilden een leesbaar boek schrijven. Maar ik houd ervan daarnaast ook nog even de puntjes op de i te zetten. Soms misschien een beetje saai, maar ik wil graag dat mensen de allerbeste feiten kennen en daarmee hun eigen keuzes maken.

Alle vetten, niet alleen de goede vetten zoals in dit boek staat maar vermoedelijk anders bedoeld is, zorgen dat de in vet oplosbare vitaminen worden opgenomen. Omega 3 uit lijnzaad wordt slecht omgezet in EPA en DHA en is daarom onvoldoende vervanging voor vis. Geef je kinderen daarom vanaf 1 jaar ook vis. Ik heb niets tegen kokosvet maar voor voldoende omega 3 en 6 zijn de andere vetten vele malen belangrijker, dus let daarop. In het boek staat dat ook wel, maar gezien de kokoshype vind ik het belangrijk dat extra te benadrukken.

Ze vinden dat melk ook vervangen kan worden door andere calciumbronnen. Dat is juist. Alleen besef wel dat de alternatieven echt veel minder calcium bevatten. Als we kijken naar calcium: 1 glas halfvolle melk bevat volgens de NEVO tabel 244 mg. 100 gram rauwe spinazie en dat is zeker voor een kind heel veel, bevat 105 mg. 100 gram gekookte quinoa en linzen bevatten respectievelijk 17 en 23 mg. Dat is dus bij lange na niet vergelijkbaar. Lactose is voor Nederlandse kinderen vaak geen probleem. Voor andere niet-blanke kinderen vormt dit eerder een probleem. Het stukje over sojamelk heb ik in het boek niet goed begrepen. Ik weet niet goed of dat aan mij ligt of dat anderen dat ook anders lezen dan bedoeld is. Daarom toch hierover ook mijn aanvulling. Regelmatig wordt sojamelk als alternatief gekozen door ouders. Jongere kinderen kunnen vaak wel over een melkallergie heen groeien. Over een soja-allergie meestal niet. En omdat soja in steeds meer producten zit wil je koste wat het kost voorkomen dat kinderen een dergelijke allergie ontwikkelen.

Met het eten van granen start je volgens het boek  met 9/10 maanden om glutenintolerantie te voorkomen. De grens voor coeiliakie ligt echter rond de zes maanden. Het advies in het boek om er toch wat later mee te starten is ingegeven doordat Claire en Vera de voorkeur geven aan alternatieven met meer voedingswaarden dan brood. Een mooie aanvulling  wanneer je welk voedsel het beste kunt introduceren is gemaakt  door Stefan Kleintjes,o.a. kinderdiëtist.

In het boek staat dat je gezond zou moeten eten vanaf het moment dat je zwanger bent. Ik wil graag benadrukken dat gezonde voeding voor de conceptie ook al van belang is voor je kind. De schrijvers van het boek zullen dat overigens met mij eens zijn. Waarom er tijdens de zwangerschap extra vitamine B wordt geadviseerd weet ik niet. Dit geldt zeker wel voor foliumzuur maar van de andere B-vitamines is mij dat onbekend. In het advies ontbreekt de aandacht voor jodium. Logisch , want daar worden we in Nederland helaas slecht over geïnformeerd. Ik schreef er al eerder over.

Borstvoeding is echt de beste keuze. Dat staat ook in het boek, maar ik zie dat graag wat meer benadrukt. Als het echt niet kan dan niet, maar we zoeken in Nederland gemiddeld gezien te weinig naar een oplossing. Niet omdat we daar geen zin in hebben, maar omdat de weg naar een lactatiedeskundige nog te weinig bekend is. Eerder schreef ik al dat flessenvoeding een minder volwaardig alternatief is. Borstvoeding wordt gegeven op verzoek en niet volgens een schema. Een baby luistert zo naar zijn/haar eigen honger- en verzadigingsgevoel en leert hierop te vertrouwen. Borstvoeding stopt niet bij negen maanden.  De World Health Organisation (WHO)  adviseert zes maanden exclusief borstvoeding en daarna tot (minimaal ) twee jaar voedselintroductie van vaste voeding naast borstvoeding. Als je meer weten over borstvoeding neem dan een kijkje op de site van Stefan Kleintjes.

Met bijvoeding kan je baby net als bij borstvoeding zelf leren kiezen hoeveel vast voeding hij/zij wil eten. Dit verschilt per kind, zowel het tijdstip van starten als de hoeveelheid vaste voeding. Zet je kind (daarom) ongepureerd vast voedsel voor, zodat hij/zij het eten pakt, gaat sabbelen en knagen. Zo kan een baby smaak en structuur leren kennen. Aanvankelijk gaat het nog niet om de hoeveelheid vaste voeding die het kind eet, maar meer om het wennen aan vaste voeding. Dat heeft het voordeel dat het lichaam in het kader van allergie langzaam leert wennen aan al die nieuwe stoffen. Bij gepureerd eten is het moeilijker te voelen wanneer het te veel is en zal een kind zich eerder overeten.

Leer kinderen jong water en/of (kruiden)thee (zonder suiker) drinken

Leer kinderen jong water en/of kruidenthee (zonder suiker) drinken. Prima suggestie! Ik ben zelf dus niet zo’n voorstander van gepureerd eten. 
 Stukjes eten gaat ook over klaar zijn voor ander voedsel dan melk. De theorie is dat als een kind zelf kan zitten, zelf kan pakken en het in de mond kan stoppen de spijsvertering er ook klaar voor is. Meestal valt dit rond zes maanden allemaal samen. Claire en Vera hebben meerdere redenen er wel voor kiezen. De meeste ouders kiezen nu voor kant- en klaar potjes. Dan zijn zelfgemaakte pureetjes uiteraard een betere keuze. Ze kiezen hier ook voor, omdat ze kinderen graag ook al qua smaak in aanraking willen brengen met producten die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Lekkere eenvoudige recepten

De recepten in het boek vind ik echt leuk en eenvoudig uit te voeren. Goed dat er veel groenten wordt gebruikt. Ik heb persoonlijk, maar dat is nu wel duidelijk, wel een voorkeur voor de niet gepureerde voeding. Dat geldt ook voor fruit. In mijn visie voegt superfood meestal niet veel toe. Dus om het betaalbaar te houden kun je dat net zo goed achterwege laten. Dat is ook een kwestie van persoonlijke smaak als je voldoende geld hebt. En over smaak valt niet te twisten. Eet smakelijk!

De eerste versie van mijn blog heb ik aan Claire en Vera laten lezen. Ik was onder de indruk van de professionele reactie van hen. En heb mede daarom hun uitgebreide feedback mee genomen in dit uiteindelijke blog. Wat een prettige samenwerking. Dank je dames!

Update

Hun boek voor oudere kinderen is ook al weer een tijd geleden verschenen. Het voedingsdeel heb ik meegelezen. Hier heb ik ook een blog over geschreven.