Kweekvlees, lost dat een voedingsprobleem op?

Vandaag wordt de eerste hamburger van kweekvlees gepresenteerd. Ik vroeg me dit weekend af wat ik daar nu van vind. Er zijn vast meer mensen die zich dat afvragen. Daarom schrijf ik deze blog. Ik ben zeker geen deskundige op het gebied van kweekvlees. Ik vind het een lastig onderwerp om te doorgronden. Aanvullingen of opmerkingen hoor ik zoals heel graag.

Wat is kweekvlees

Kweekvlees wordt gemaakt met behulp van stamcellen uit een dier. De stamcellen worden vervolgens ‘gekweekt’ tot een spierweefsel. Deze spierweefsels worden aan elkaar geplakt met paneermeel en alginaat (vezels). Dit weefsel kan uiteindelijk worden gegeten.

 

 

Welke oplossing moet kweekvlees bieden

Met een groeiende wereldbevolking die meer vlees wil eten zijn andere oplossingen nodig om te voldoen eiwitten te kunnen produceren. Dit zou een van de mogelijkheden kunnen zijn. Er wordt gedacht dat  voedingsstoffen in het laboratorium veel efficiënter kunnen worden omgezet in vlees dan in een koe. Is dit zo of is dit meer een wens? Of het een realistische oplossing is, is maar de vraag. Tot nu toe bedragen de kosten voor 300 gram ‘vlees’ acht ton. De deskundigen zijn het niet met elkaar eens hoe lang het duurt voor kweekvlees daadwerkelijk te koop zal zijn. Maar vermoedelijk zal dat nog minimaal tien jaar duren als het ooit zover komt.

Effect op gezondheid

Als het over gewassen gaat die genetisch gemodificeerd zijn, staat de wereld op zijn kop. Het kunstmatig produceren van ‘vlees’ lijkt mij nog een stap verder. We hebben geen flauw idee wat dit voor een consequenties heeft voor onze gezondheid. Is ons lichaam gebaat bij nog meer knutselproducten uit de fabriek? Wel is het beter als we minder vlees eten. Voeding lijkt tegenwoordig om alles te gaan behalve de vraag of het ook daadwerkelijk voeding is voor je lichaam in plaats van vulling.

Liever minder mensen

In deze wereld slaan we steeds meer door in technologie en vergeten we ons gezonde verstand te gebruiken. We kunnen in ieder geval minder vlees eten. Bovendien geloof ik niet in een wereld die onbeperkt kan groeien. We kunnen daarom beter oplossingen bedenken hoe we de wereldbevolking kunnen remmen, zodat de beperkte groep mens ‘gewoon’ gezond kan eten.  Waardoor niet allerlei rare kunstgrepen voor nodig zijn, met het bijkomstige gevolg dat we steeds meer vervreemden van ons voedsel.

Melkkoeien betekent ook vlees

Het is overigens leuk bedacht dat we daardoor minder vlees zouden kunnen gaan produceren. Maar als melkkoeien geen melk meer geven, wordt het vlees gebruikt om (o.a.) hamburgers te maken. Dat vlees is er dus toch, tenzij we geen melk meer drinken.

Ik heb niet de pretentie om in dit blogje volledig te zijn. Wel om je zelf na te laten denken wat jij van deze ontwikkeling vindt.