Hoe de NS bijdraagt aan obesitas

Een paar weken geleden zat ik in de trein. De trein van Utrecht naar Den Bosch heeft catering. Blijkbaar is daar behoefte aan. Persoonlijk vind ik het altijd storend aangezien me meerdere malen het assortiment wordt opgedrongen. Dat begint in Utrecht waar centraal luid en duidelijk het hele assortiment wordt omgeroepen.

Voor wie dreunen ze het assortiment op

Voor wie? Geen idee! Diegene die daar behoefte aan hebben weten vast wel wat er te koop is. Diegene die geen interesse hebben willen dit helemaal niet weten. Dat hele riedeltje wordt herhaald als de verkoper in je coupé belandt: koffie, thee, limonade en vooral heel veel snoep en snacks. Ja want zelfs in de trein moet je elke seconde kunnen eten. Als je dat al niet zelf had bedacht, wordt je dat opgedrongen door een opdringerige verkoper.

 

Die verkoper heeft namelijk verkoopdoelstellingen die gehaald moeten worden: dus hoe meer snoep en snacks hoe beter. Misschien moeten we niet de hele dag willen eten en kan die catering uit treinen gewoon weer verdwijnen: dat is wel zo rustig en ook zo gezond. En als dat eten dan per se moet, verkoop dat ook eens iets voedzaams (dus met voedingsstoffen): (gedroogd) fruit, rauwkost of wat noten.

Een station is een overdaad aan nutteloze kcal

Als je de trein uitstapt, zeker op de wat grotere stations word je ook overvallen door de overvloed aan kcal, nee je kunt dat zelden voeding noemen. Eerder hadden we nog Shakies, maar dat leverde onvoldoende geld op.

Neem zelf iets voedzaams mee

Stel je voor hoe dat gaat: mensen komen aan het eind van de middag futloos uit hun werk. Voordat ze aan tafel zitten zijn ze nog een hele tijd onderweg. Niets is menselijker om dan toch even iets te willen eten. Eigenlijk bij voorkeur iets voedzaams, maar dat is er zo goed als niet op stations. Na wat aarzelen wordt het dan maar snoep of snacks. Een keer is dat niet erg, maar waarschijnlijk is er een groep mensen die dagelijks deze loze kcal koopt. Als je op het station loopt zou je kunnen denken dat het normaal is om dagelijks de hele dag te snoepen, maar dat is alleen iets voor af en toe en dus ook niet elke dag. Tja, NS is een commercieel bedrijf dat winst moet maken. Omzet is belangrijker dan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dus daarom kunnen we beter zelf deze verantwoordelijkheid nemen. Het is gewoon een kwestie van plannen. Zorg dat je wat voedzaams bij je hebt en laat de kcal zonder voedingsstoffen gewoon liggen. Een gezond voornemen om direct mee te starten. Succes!