Zon is gezond maar verbranden niet!

Vandaag meldt het NOS-journaal dat je voorzichtig moet zijn met zon. Jammer dat deze informatie onvoldoende duidelijk is en daarom mensen op het verkeerde been zet. Een betere kop zou zijn geweest ‘ga verstandig om met de zon’.  Dan zouden de voordelen van zon beter tot zijn recht komen.

In Nederland hebben is er een grote groep mensen met een gebrek aan vitamine D*. Het is o.a. van belang voor sterke botten en tanden. Tevens speelt vitamine D  een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Er zijn ook aanwijzingen dat het ook een rol kan spelen bij chronische ziektes.

 

 

 

Niet van top tot teen insmeren

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam maakt deze vitamine zelf aan bij blootstelling van de huid aan zon. In Nederland maken we in de winter geen vitamine D aan, omdat de zonnekracht daarvoor te gering is. Vitamine D maken we alleen aan als we ons niet van top tot teen insmeren met zonnebrandcrème. Doe dat dus ook niet, tenzij je anders verbrandt. Verbranden moet je altijd voorkomen. Een kleiner deel halen we uit onze voeding. Het zit voornamelijk in vette vis en is toegevoegd aan halvarine en margarine.

Voor sommige groepen kan suppletie van vitamine D relevant zijn. Deze aanbevelingen zijn conservatief  ten opzichte van sommige andere landen.

Laten we van voorzichtig in de zon (en je dus altijd van top tot teen insmeren) niet het nieuwe mantra maken. Gebruik je verstand en ga lekker onbedekt in de zon maar zorg dat je niet verbrandt. Ik heb net even gebeld met de persvoorlichtster van het KWF en haar gevraagd dit in de communicatie nog wat meer te benadrukken. We hadden een leuk gesprek en waren het met elkaar eens, wellicht neemt ze mijn advies mee 🙂

* ik kan de prevalentie niet zo snel vinden