Lätta: wordt het smeren, scoopen of negeren?

Gisteren liep ik bij AH en er stond zoals vaak op zaterdag een standje om iets te proeven. Je weet dan eigenlijk bij voorbaat al dat het gaat om een knutselproduct dat je niet eet voor je gezondheid. Maar ik wilde wel weer even kijken welk product het was. Het ging om Lätta, een smeerseltje voor op het brood.

De ingrediënten zijn: water, plantaardige oliën en vetten, gemodificeerd zetmeel, droge melkbestanddelen, zout (0,5%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, lecithine, polyglycerol-polyricinoleaat), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (melkzuur), vitamine A en D, aroma, kleurstof (beta-caroteen), opgeklopt met stikstof.

 

 

 

Hippe dure halvarine met water

Marketingtechnisch een slim product: het is een soort hippe dure halvarine met water met wat hulpstoffen. Aangezien water het eerste ingrediënt is, zit dat er het meeste in. Het wordt gecommuniceerd als ‘lekker luchtig’ en de bedoeling is dat er een dikke laag van op je brood smeert. Ze noemen dat smeren ‘scoopen’. Ik heb het niet geproefd en kan daarom niets over de smaak zeggen.

Dit bewerkte product heeft geen enkele toegevoegde waarde voor je gezondheid. Het rare is dat het aangeboden wordt als halvarine, maar je moet er veel van gebruiken. Waarom zou je dan halvarine gebruiken? Mijn advies is om dit knutselproduct te negeren.