Ons zelfgenezend vermogen

Ieder mens heeft een zelfgenezend vermogen. Dit is het vermogen om verstoringen zelf te bestrijden en te herstellen. Iemand wordt ziek als het zelfgenezend ontoereikend is. Als natuurgeneeskundige is mijn streven het zelfgenezend vermogen zodanig te prikkelen dat iemand weer zoveel mogelijk zelf de touwtjes in handen kan nemen. Dat betekent dat we samen uitzoeken hoe dat het beste kan, rekening houdend met sociale, psyschische en fysieke factoren. De nuances en daardoor de aanpak verschilt per cliënt.

Het zelfgenezend vermogen als uitgangspunt zorgt er voor dat de cliënt zelf verantwoordelijkheid kan nemen voor het eigen herstelproces. Een voorbeeld: als een cliënt heel moe is, maar alleen maar junkfood eet, neemt hij als hij daarvoor in de plaats voedzame maaltijden gaat eten zijn eigen verantwoordelijkheid voor zijn gezondheid. Een natuurgeneeskundige (of een andere behandelaar) kan iemand leren hoe je dit doet en de cliënt hierin begeleiden. De cliënt bepaalt echter zelf, samen met de therapeut wat voor de cliënt de beste manier is. Gezondheid kan door een cliënt op allerlei manieren worden beïnvloed, ondermeer door goede voeding, beweging en het voorkomen van overmatige stress.