Onprofessionele communicatie EHEC leidt tot voedselverspilling

Niemand weet tot nu toe wat de oorzaak is van de uitbraak van de EHEC-epidemie. Er wordt in paniek door iedereen volop gespeculeerd. Eerst was het de komkommer. Maar het zou misschien ook wel aan tomaten en sla kunnen liggen. Of ligt het aan een of ander restaurant? Oh nee, toch niet. Biogassen dan? Nee, ook niet. Spruitjes dan? Niemand die bedenkt dat spruitjes in deze tijd niet echt vaak verkocht worden. Dat bleek ook niet te kloppen: dat was een vertaalfout van het ANP, die alle media domweg hadden overgenomen. Ze bedoelden taugé. Wat zou morgen de reden zijn? Uiteraard is veiligheid van ons voedsel belangrijk. Maar om in het wilde weg maar redenen te noemen, heeft geen enkele zin. Daar wordt niemand beter van. Het resultaat is dat de vraag naar sommige producten zoals komkommers zoveel is gedaald, dat hierdoor goed voedsel, waarmee niets aan de hand is, nu wordt doorgedraaid. Een probleem voor de teler, maar ook domweg verspilling van goed voedsel. De belangenverenigingen van de telers komen niet verder dan een veel te laat gepubliceerd persbericht en filmpjes waarop de consument wordt uitgelegd dat de groenten in Nederland echt veilig zouden zijn. Daarmee win je geen consumentenvertrouwen terug!