Ook biologisch wit brood is geen gezonde keuze

Ik heb vandaag een medewerkster van Marqt beledigd. Dat vind ik jammer! Dit was namelijk absoluut niet mijn intentie, maar gebeurde doordat ik zo verbaasd was dat iemand dacht dat witbrood gezond was. Ik zei daarom dat ik het jammer vond dat ze blijkbaar niets van voeding wist en dat sprak ze verontwaardigd tegen. Ze beweerde dat het wit brood bij Marqt wel gezond was omdat er geen E-nummers inzaten. Een product zonder E-nummers is niet per definitie een gezond product!

Wit brood geeft een suikerpiek

Hoe zit het dan met witbrood? In witbrood zitten weinig voedingsstoffen en vezels, maar wel energie. Alleen daarom al is het geen volwaardige voeding. Wit brood wordt in het lichaam direct omgezet in  glucose, waardoor je een suikerpiek krijgt. Dit leidt tot stoornissen in de celstofwisselingen en op de langere termijn worden de lever en de alvleesklier overbelast.

 

Wit brood bevat weinig voedingsstoffen

Bovendien bevat wit brood weinig micronutriënten (vitamines en mineralen), terwijl het voor de afbraak wel micronutriënten nodig heeft. Als deze onvolledig in de voeding aanwezig zijn, worden ze onttrokken uit het lichaam. Hierdoor wordt door het eten van wit brood roofbouw gepleegd op het lichaam.

Als ik bij Marqt ben, zie ik de betreffende medewerkster altijd met hart en ziel werken. Zo’n medewerkster gun je iedereen! Maar ik hoop wel dat ze zich nog wat meer verdiept in voeding, zodat ze daadwerkelijk weet waar ze het over heeft. Dat gun ik haar, maar ook zeker de klanten die haar om advies vragen 🙂

Reactie Marqt

Ik heb nog even contact gehad met Marqt om de ingrediënten van het wit brood bij Marqt te checken. Hun antwoord was: ‘ons brood wordt van A tot Z in de winkelbakkerij gemaakt en gebakken (dus niet afgebakken), verder worden er geen onnodige ingrediënten (zoals broodverbeteraars en smaakversterkers) aan onze broden toegevoegd. Maar bestaat ons witbrood uit de volgende duurzaam tot stand gekomen ingrediënten: (1) bloem (=gezeefd meel van vermalen Apache-tarwe uit Noord-Franse waterwingebieden), (2) water, (3) zeezout en (4) voordeeg op basis van desem’. Dus inderdaad gewoon wit brood, zonder voedingsstoffen, maar ook zonder hulpstoffen. Daarom blijft mijn conclusie als voedingsdeskundige, dat ook wit brood van Marqt een minder gezonde keuze is.

Overigens geldt dit uiteraard niet alleen voor wit brood van Marqt, maar net zo goed voor ander wit brood.